Poppunk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Poppunk är en musikstil som populariserades i mitten av 90-talet av bland andra band som Weezer och Green Day. Poppunk är en form av alternativ rock som kombinerar powerpop-melodier med snabb punk.[1].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tidig punk[redigera | redigera wikitext]

Samtidigt som den första riktiga rocken kom i slutet på 60-talet började vissa band tycka att musikvärlden blev för pengainriktad. De som ville spela bara för att ha kul kom att utveckla så kallad "gaturock". Under mitten på 70-talet led Europa av lågkonjunktur vilket ledde till att många människor fick det sämre ekonomiskt. Musiker som ville påverka detta kom att börja spela den första punken. Några exempel är Sex Pistols, The Clash och Ramones.

80-talet[redigera | redigera wikitext]

Den tidiga punken blev mycket populär under några år, sen försvann den lika kvickt som den uppkommit. Under 80-talet dominerades rocken av så kallad "pudelrock" som ex Bon Jovi och Whitesnake, men under mitten och slutet av 80-talet började punken komma tillbaka i form av band som The Offspring och Green Day vilka spelade lite mer rytmisk punk och lyckades popularisera punkgenren under mitten av 90-talet, vilket jämnade vägen för band som Blink 182, Good Charlotte, Sum 41 och Simple Plan.

Dagens poppunk[redigera | redigera wikitext]

De allra flesta poppunkband blev mer och mer popinfluerade under 2000-talet, vilket ledde till att de flesta tappade sin originalitet, den som Green Day och The Offspring skapat för ca 20 år sedan. Poppunk är idag mycket musik på radio då den är folkvänlig.

I början av 2009 meddelade legenderna inom poppunk, Blink-182, att de ska återförenas.

Några kända punkpop-influerade band[redigera | redigera wikitext]

Några svenska punkpop-influerade band[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ allmusic