Porsche RS Spyder

Från Wikipedia
Porsche RS Spyder
Grundinformation
MärkePorsche
Tillverkning2005-2008
Drivlina
Motor8-cyl V-motor
DrivningMittmotor
Kronologi
FöregångarePorsche 911 GT1
EfterträdarePorsche 919 Hybrid

Porsche RS Spyder är en sportvagnsprototyp, tillverkad av den tyska biltillverkaren Porsche mellan 2005 och 2008.

Porsche RS Spyder[redigera | redigera wikitext]

Porsche RS Spyder är företagets senaste sportvagnsprototyp, anpassad för ACO:s LMP2-klass. LMP2 är sportvagnsracingens ”ekonomiklass”, avsedd för privatteam utan fabriksstöd. Detta passar Porsche som har en lång tradition av att sälja tävlingsbilar till privatkunder. Bilens V8-motor är utvecklad speciellt för ändamålet. Som alla motorer i LMP2-klassen går den på bensin, till skillnad från den större LMP1-klassen som domineras av de dieseldrivna Audi R10 och Peugeot 908 HDi FAP.

Porsches första kund var Penske, som tävlar med bilen i American Le Mans Series sedan 2006. Penske och Porsche har samarbetat länge och teamet drev Porsches CanAm-satsning med 917-modellen i början av 1970-talet.

Sedan säsongen 2008 finns Porsche med även i den europeiska Le Mans Series genom bland annat danska Team Essex.

Tekniska data[redigera | redigera wikitext]

Tekniska data[1] RS Spyder
Motor:  8-cylindrig V-motor
Cylindervolym 3397 cm³
Max effekt vid varvtal:  480 hk vid 10 300 v/min
Max vridmoment vid varvtal:  370 Nm vid 7 500 v/min
Ventilstyrning:  Dubbla överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder
Bränslesystem:  Bränsleinsprutning
Växellåda 6-växlad manuell
Hjulupphängning fram & bak:  Dubbla tvärlänkar, torsionsfjädrar
Bromsar Keramiska skivbromsar
Chassi & kaross Monocoque av kolfiber
Torrvikt 775 kg
Toppfart:  290 km/h

Tävlingsresultat[redigera | redigera wikitext]

American Le Mans Series[redigera | redigera wikitext]

Porsche RS Spyder var framgångsrik redan från start och har dominerat LMP2-klassen i ALMS. Bilen har även lyckats slå de större LMP1-vagnarna i flera lopp och tagit hem totalsegern, bland annat vid Sebring 12-timmars 2008.

Penske Racing hade exklusiv tillgång till RS Spydern första säsongen 2006. Detta ledde till en vinst i LMP2-klassen och teamets förare Sascha Maassen och Lucas Luhr delade på förartiteln.

Säsongen 2007 upprepade Penske succén och teamets förare lade beslag på de fyra första platserna i det individuella mästerskapet.

Säsongen 2008 tog Penske-stallet hem sin tredje raka mästerskapstitel och förarna Timo Bernhard och Romain Dumas delade på förartiteln.

Le Mans Series[redigera | redigera wikitext]

Till säsongen 2008 sålde Porsche bilar till tre team i den europeiska Le Mans Series. Även här har bilen dominerat LMP2-klassen och tog hem de tre första platserna i mästerskapet, med holländska Van Merksteijn Motorsport på första plats. Teamets förare Jos Verstappen och Peter Van Merksteijn tog hem första och andra plats i det individuella mästerskapet, före ytterligare fem Porsche-förare.

Le Mans 24-timmars ingår ironiskt nog inte i Le Mans Series. 2008 tog Van Merksteijn Motorsport hem segern i LMP2-klassen, före Team Essex i ännu en Porsche. Totalt räckte det till en tionde respektive tolfte plats.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]