Portal:Akvariefiskar

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.
Akvariefiskar
Portalen för artiklar relaterade till akvariefiskar
Nothobranchius rachovii hane. Foto: Tommy Kronkvist
Nothobranchius rachovii hane. Foto: Tommy Kronkvist
Makropod, den första tropiska akvariefisken som bidrog mycket till akvariehobbyns ökade popularitet.
Makropod, den första tropiska akvariefisken som bidrog mycket till akvariehobbyns ökade popularitet.

Akvariefiskar är de fiskar, som i avseende till storlek, härdighet och förökningssätt klarar sig bra i akvarier. Innan de tropiska arterna dök upp på den europeiska marknaden fångade akvaristerna ofta själva mindre härdiga arter som spigg, elritsa, bitterling och dammruda. Den första tropiska akvariefisken som importerades till Europa var makropoden eller paradisfisken (en labyrintfisk) som började odlas av Pierre Carbonnier i Paris och Paul Matte i Berlin i Tyskland i slutet av 1800-talet. Andra vanliga akvariefiskar är slöjstjärt, guppy, black molly, platy, svärdbärare, skalar och sebrafisk.

Du är välkommen att bidra till denna portal genom att samverka i Projekt akvariefiskar!

Läs mer

Aktuell artikel

Eldstjärten importerades första gången till Europa 1951. Arten odlas idag i stor skala kommersiellt i Asien, men har enligt sista utgåvan av Helmut Pinters bok Odling av Akvariefisk, bara odlats en gång i Sverige. 1996 odlades arten av akvaristen och fiskodlaren Tyrone Lundström vid hans kommersiella fiskodling Tyrones import och export AB i Sköndal i Stockholm. Leken är via Kjell Formann beskriven av Lundström på Zoopet, med följande lekbeskrivning:

Eldstjärten är frilekande, rommen glasklar och har en diameter på ca. 2,5 mm. Rommen består till ca 20% av embryo och resterande är vätska, förmodligen avsett som stötdämpare i forsarna där arten lever. Kläckningstid är fascinerande nog bara 16 timmar och som första foder fungerar nykläckt artemia.
– Tyrone Lundström

Odlingen av tre kullar med 3 000 sålda djur, beskrevs också 1997 av Lundström i i näst sista numret av Tidskriften Akvariet. Ungdjuren var efter två veckor marmorerade, och var vid sju veckor cirka 3 cm långa, och började då mörkna med svart kropp och röda stjärtar. Lundström behöll 20 djur som framtida avelsdjur, men efter flytt av fiskodlingen till Tungelsta, kunde odlingen, trots försök, inte upprepas, och denna svenska stam bör ha varit utdöd tio år senare, 2007.

Läs mera

Läs merRedigeraArkiv

Aktuell bild
Fjärilsciklid (Mikrogeophagus ramirezi)

RedigeraArkiv

Föreningar
Många har avbrutit sin akvariehobby efter misslyckanden. Ett sätt att snabbt tillägna sig kunskaper är förutom att läsa böcker, att gå med i en akvarieförening. Läs mera...

Lägg gärna till fler föreningar här! Innan du skapar artikeln måste du förvissa dig om att föreningen uppfyller våra relevanskriterier för föreningar.

Redigera

Nyheter
Sverige skickar fisk till rymden. Levande ciklider (moçambique-tilapia, Oreochromis mossambicus) ska skjutas upp från Esrange. Läs mer

Redigera

Visste du att...
  • I några fall har odlingen av akvariefiskar räddat arter från utrotning
  • Inom de svenska akvarieföreningarna och riksföreningen Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund (SARF) vill man att landets akvarister odlar fisk och växter för landets akvariemarknad själva i större utsträckning än som görs idag. Man ser allvarligt på de miljökonsekvenser som långa flygfrakter orsakar

Redigera

Historia
Hane av makropod

Kineserna började hålla guldfiskar inomhus under Songdynastin, och i Europa började man i vivarium hålla vattenlevande djur inomhus. Men först när man började importera tropiska fiskarter blev akvaristiken en allmän hobby.

Paul Matte, född 1854, död 1922, var en tysk fiskodlare och iktyolog i Berlin-Lankwitz, och en av de första som importerade och odlade tropiska akvariefiskar i Europa. År 1886 importerade han bland de första guldfiskarna (Carassius auratus) från Japan, och de berömda avkomlingarna till dessa kallades för "The Matte strain". Matte var den första i Tyskland som odlade makropoden (Macropodus opercularis, även kallad paradisfisk). År 1896 importerade han från Moskva, för första gången till Tyskland, tio par av arten siamesisk kampfisk (Betta splendens), vilka härstammade från de som odlats av Pierre Carbonnier i Frankrike.

Läs merRedigera

Ämnen

Du är välkommen att bidra till denna portal genom att samverka i Projekt akvariefiskar! Du kan också önska en artikel här på önskelistan. Skriv gärna ett vetenskapligt namn efter fiskens svenska namn!

Redigera

Portaler