Portal:Progressive rock

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Portal:Prog)
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.
Portalen för artiklar som handlar om progressive rock
Progressiv rock, ofta kallat progrock (ej att förväxla med den svenska proggen), är en musikgenre som i sin vidare definition helt eller delvis täcker in till exempel Krautrock, Canterbury scene, artrock, symfonirock och space rock. I en snävare bemärkelse kan begreppet täcka in ett mindre stilområde, vanligtvis förknippat med ett antal brittiska grupper och artister i början av sjuttiotalet: Pink Floyd, Yes, Genesis, King Crimson, Emerson, Lake & Palmer, Rush, Gentle Giant, Camel, Soft Machine, Jethro Tull med flera. Frank Zappa, Captain Beefheart och Velvet Underground kan till viss del betraktas som amerikanska representanter för detta stilområde.

Läs mer...

Värt att läsa

Yes, brittisk progressiv rockgrupp som bildades 1968 i London efter ett samtal mellan basisten/sångaren Chris Squire och sångaren Jon Anderson på den klassiska nattklubben Marquee, som var känd för sina ”freak out”-konserter med mycket LSD inblandat. De är aktiva än idag och släppte 2001 sin senaste studioskiva, Magnification.

Aktuellt

The Mars Volta är en prog rockgrupp från El Paso, Texas. De är aktuella med sitt senaste LP studioalbum Octahedron som släpptes den 23 juli 2009. Octahedron är vad dom kallar ett akustiskt album men innehåller flera låtar med electriska instrument.Skivan debuterade som #12 på Billboard 200 och sålde 29,980 ex under första veckan.

Genrer
Subgenrer
Besläktade genrer
Övergenrer


Redigera