Potatisväxter

Från Wikipedia
Potatisväxter
Tomat (Solanum lycopersicum)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPotatisordningen
Solanales
FamiljPotatisväxter
Solanaceae
Vetenskapligt namn
§ Solanaceae
AuktorJuss.
Utbredning
Släkten
Se även lista över potatisväxternas släkten
Synonymer

Potatisväxtfamiljen (Solanaceae) är en av de största växtfamiljerna. Omkring tvåtusen arter ingår, fördelade på över 90 släkten. Några av de arter som finns i familjen är potatis (Solanum tuberosum), tomat (Solanum lycopersicum), aubergine (Solanum melongea), kapkrusbär (Physalis peruviana), paprika och chilipeppar (Capsicum annuum). Den innehåller också många giftväxter, såsom spikklubba (Datura stramonium), bolmört (Hyoscyamus niger), alruna (Mandragora officinarum) och belladonna (Atropa belladonna).

Flera av de giftiga potatisväxterna har använts som hallucinogener på grund av sitt innehåll av tropanalkaloiderna skopolamin, hyoscyamin och atropin. Många har också varit viktiga medicinalväxter, då tropanalkaloiderna fungerar kramplösande och lugnande i rätt dos. Långt in på nittonhundratalet fanns stramoniumcigaretter på apoteken. Dessa tillverkades av spikklubbans blad och röktes mot astma. Flera dödliga förgiftningar har också förekommit, till exempel då barn ätit belladonnans svarta bär.

En giftig medlem av potatisfamiljen som spelat stor roll för folkhälsan de senaste åren är virginiatobak (Nicotiana tabacum) och andra arter i tobaksläktet.

Potatisväxtfamiljen har sitt ursprung på den sydamerikanska kontinenten, men finns nu på alla bevuxna kontinenter.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Familjen delas in i sju underfamiljer:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]