Prästost

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Prästost i paketering och på fat.

Präst är en grynpipig hårdost av komjölk, nära släkt med Svecia och med 45–50 % fett i torrsubstansen. Ursprungligen brukade den tillverkas av tiondemjölksmåländska prästgårdar, varvid man till ystmjölken tillsatte äldre, syrad ostmassa.

Präst finns ofta i mellan- och vällagrad variant med en något starkare smak.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ordet prästost förekommer första gången i Dagligt allehanda som Smålands- eller så kallad prästost.[1] På den tiden skulle bönderna betala ett så kallat tionde, en årlig kyrkskatt till prästen. I Småland som var ett av landets huvudområden för mjölk och ostproduktion kunde osten tjäna som betalningsmedel för tiondet. Vanliga ostar gjordes på skummjölken men till prästen ville man ge det finaste man hade och därför gjordes den osten på oskummat mjölk. Man kallade osten prästost och man kunde till och med ha i lite grädde.

Dessa ostar var dock inte alls några grynpipiga ostar som dagens prästost. Först 1786 tillverkades de första grynpipiga ostarna efter schwezisk förebild på Marsvinsholm i Skåne och omkring 1820 började den nya osttillverkningstekniken sprida sig till Västergötland.[1]

I mitten av 1800-talet satte mejeriverksamheten igång på riktigt i Sverige och hemystningstraditionerna övergick i modernare former. Den äldre benämningen Prästost är numera ersatt med namnet Präst efter att osten registrerades som varumärke 2001.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Fil, fläsk och falukorv - Svenska mattraditioner genom tiderna, Jan-Öjvind Swahn s. 74-76