Prästost

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Prästost i paketering och på fat.

Präst är en grynpipig hårdost av komjölk, nära släkt med Svecia och med 45–50 % fett i torrsubstansen. Ursprungligen brukade den tillverkas av tiondemjölksmåländska prästgårdar, varvid man till ystmjölken tillsatte äldre, syrad ostmassa.

Präst finns ofta i mellan- och vällagrad variant med en något starkare smak.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Osten Präst är från början en småländsk specialitet från 1700-talet. På den tiden skulle bönderna betala ett så kallat tionde, en årlig kyrkskatt till prästen. I Småland som var ett av landets huvudområden för mjölk och ostproduktion kunde osten tjäna som betalningsmedel för tiondet. Vanliga ostar gjordes på skummjölken men till prästen ville man ge det finaste man hade och därför gjordes den osten på oskummat mjölk. Man kallade osten prästost och man kunde till och med ha i lite grädde. Präst görs av tradition alltid i runda formar och så görs osten även idag.

I mitten av 1800-talet satte mejeriverksamheten igång på riktigt i Sverige och hemystningstraditionerna övergick i modernare former. Den äldre benämningen Prästost är numera ersatt med namnet Präst efter att osten registrerades som varumärke 2001.

Idag innehar fyra mejerier licens att tillverkas Präst i Sverige, Skånemejerier, Arla Foods, Norrmejerier och Falköpings Mejeri.