Praktsammetslöpare

Från Wikipedia
Praktsammetslöpare
Status i Sverige: Sårbar[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
UnderordningRovskalbaggar
Adephaga
FamiljJordlöpare
Carabidae
SläkteChlaenius
ArtPraktsammetslöpare
C. costulatus
Vetenskapligt namn
§ Chlaenius costulatus
Auktor(Motschulsky, 1859)
Hitta fler artiklar om djur med

Praktsammetslöpare (Chlaenius costulatus) är en art i insektsordningen skalbaggar som tillhör familjen jordlöpare. I Sverige finns den i de norra delarna av landet och den är Norrbottens landskapsinsekt.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Praktsammetslöparen har en kroppslängd på upp till 12 millimeter. Ryggskölden är vackert metallglänsande i grönt, koppar och purpur. Antenner och ben är svarta.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Praktsammetslöparen finns från nordvästra Tyskland och österut till Sibirien. I Skandinavien finns den endast i Sverige och Finland.

Status[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är praktsammetslöparen klassad som sårbar av ArtDatabanken. Det största hotet mot arten är utdikning av våtmarker och torvbrytning. Praktsammetslöparen betraktas som en sällsynt, om än inte direkt hotad skalbagge i större delen av sitt utbredningsområde. Den är rödlistad också i Tyskland.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Praktsammetslöparens habitat är frodiga myrmarker, gärna med tuvor av vitmossa och vegetation av vattenklöver, starr och fräken. Den är ett rovdjur som är aktivt på dagen. Födan är andra, mindre evertebrater. Den övervintrar som fullbildad insekt, imago, och fortplantningen sker i början av sommaren.

Referenser[redigera | redigera wikitext]