Prinsesstårta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En hembakad prinsesstårta.
En hallongrotta och en prinsesstårtbit.

En prinsesstårta är en tårta som är gjord av tårtbotten, vispad grädde, vaniljkräm, glasskräm och överdragen med marsipan. Marsipanöverdraget är normalt grönt med ett tunt lager florsocker ovanpå och tårtan är ofta dekorerad med en röd marsipanros eller liknande.

Ursprungsreceptet förekommer i Prinsessornas nya kokbok[1] från 1948 som sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström. Åkerström undervisade fina flickor på Östermalm i Stockholm och hade bland sina elever prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark. I boken heter tårtan Grön tårta men den fick sedan namnet prinsesstårta. Enligt en uppgift berodde namnvalet på att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den.[2]

I ursprungsreceptet innehåller en prinsesstårta inte sylt och har grädde (ej tårtbotten) närmast marsipanlagret. En "prinsesstårta" med sylt i botten och rosa marsipan är egentligen en operatårta.[1]

Varianter med andra färger på marsipanöverdraget kan få namn som prinstårta eller ibland även Carl Gustav-tårta (gult marsipanöverdrag) och operatårta (rött/rosa marsipanöverdrag).

En groda är en bakelse som (förutom lite smörkräm) är ett slags liten prinsesstårta dekorerad att likna en grodas ansikte. Ett snitt i marsipanen blir till mun.

Sedan 2004 marknadsför organisationen Sveriges bagare & konditorer sista veckan i september som "Prinsesstårtans vecka".[3].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Åkerström, Jenny (1948). Prinsessornas nya kokbok. Stockholm: Bonnier. Libris 533140 
  2. ^ Cision Wire
  3. ^ Sveriges bagare & konditorer 2009-11-20