Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Professor Layton vs.
Phoenix Wright: Ace Attorney
Originaltitel レイトン教授VS逆転裁判 (Professor Layton VS Gyakuten Saiban)
År 2012
Utvecklare Capcom
Level-5
Utgivare JP Level-5
EU/AU/NA Nintendo
Genre Pussel, äventyr, visual novel
Perspektiv 1:a, 3:e
Antal spelare Singleplayer
Format Nintendo 3DS
Medieformat Nintendo 3DS-kassett, nedladdning
Webbsida Japansk webbsida
Europeisk webbsida
Arbetslag
Manusförfattare Shu Takumi
Speldesign Shu Takumi
Musik Tomohito Nishiura
Masakazu Sugimori
Yasumasa Kitagawa
Animation Bones
Spelserie
Spelserie Professor Layton
Ace Attorney
Distribution
Europa 28 mars 2014[1]
USA 2014[2]
Japan 29 november 2012
Australien 29 mars 2014
Åldersrekommendation
CERO B
PEGI 12
Datorspelsportalen

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney, i Japan känt som Reiton-kyōju VS Gyakuten Saiban (レイトン教授VS逆転裁判? bokstavligen "Professor Layton vs. Helomvändningsrättegång"), är ett äventyrs-pusselspel/visual novel, som utvecklades av Level-5 och Capcom för Nintendo 3DS, och som gavs ut av Level-5 på japanska den 29 november 2012. Det gavs även ut av Nintendo på flera språk i Europa den 28 mars 2014 och i Australien den 29 mars samma år.[1] Nintendo planerar också att ge ut spelet i Nordamerika någon gång under 2014.[2]

Spelet är en crossover mellan de bägge datorspelsserierna Professor Layton och Ace Attorney, och designades av Shu Takumi, Ace Attorney-seriens regissör.[3] I spelet växlar spelaren mellan att spela som Hershel Layton från Professor Layton och Phoenix Wright från Ace Attorney, i sekvenser som liknar deras respektive spel.[4]

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Spelet innehåller en kombination av gameplayelement från bägge serierna, med pussel från Professor Layton och rättegångar från Ace Attorney.[4] Spelet inkluderar fullt röstskådespelade 2D-animerade cutscenes, vilket är ofta förekommande i Professor Layton, men är första gången för Ace Attorney.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Struktur[redigera | redigera wikitext]

Spelet är indelat i 12 kapitel, som växlar mellan att figurerna i stil med Professor Layton-spelen utför informella eller formella brottsutredningar, och att de i stil med Ace Attorney-spelen försvarar klienter i rättssalen.

Intrig[redigera | redigera wikitext]

Prologue: On a Dark and Stormy Night[redigera | redigera wikitext]

"On a Dark and Stormy Night" utspelar sig delvis på Tower Bridge.

Spelet börjar med att en man och en kvinna snabbt åker genom London i en bil, och blir jagade av häxor. Just som de kör genom en park och de ser ut att kunna ta sig undan häxorna, får en häxa statyerna i parken att röra sig, plocka upp bilen och kasta in den i ett träd. Mannen i bilen blir svårt skadad, men ber kvinnan att överge honom och fortsätta själv.

Professor Hershel Layton och hans lärjunge Luke Triton är precis på väg att bege sig hem för dagen från Laytons kontor när kvinnan från bilkraschen dyker up och ger honom ett brev från mannen i bilen. Det visar sig att mannen är detektiv Carmine Accidenti, en av Laytons tidigare elever. Carmine berättar i brevet att han under en av sina utredningar kom till Labyrinthia, en stad som inte går att hitta på någon karta, och att han där såg "otroliga händelser utspela sig framför [sina] ögon". Han insåg att staden hyser en hemlighet, och bestämde sig för att gå till botten med det, men att han blev upptäckt. Han trodde att en kvinna vid namn Espella Cantabella var nyckeln till att lösa mysteriet, och flydde från staden tillsammans med henne, men skrev vidare att det är henne häxorna jagar, inte honom, och ber därför Layton att hjälpa henne.

När Layton och Luke talar med Espella inser de att hon inte känner till varken London eller England, och hon att de inte känner till Labyrinthia, så hon visar dem en bok, Historia Labyrinthia, som förtäljer allt som har hänt och allt som kommer att hända i Labyrinthia, något som Espella kallar för dess "Historia". Layton och Luke tar sig en nyfiken titt i boken och ser bokstäverna lysa upp och magiskt dansa på boksidorna, och de vet inte vad de ska tro. Luke öppnar fönstret i professorns kontor för att släppa in en duva för att ge den skydd från regnet, men efter att den har flugit in avslöjar den sig vara en häxa i förklädnad, söver Espella med en trollformel, och tar henne med sig medan den flyger ut genom fönstret igen, i riktning mot Themsen.

Layton och Luke jagar efter häxan och Espella mot Themsen, men tappar bort dem. När de går runt för att fråga folk om de har sett häxans framfart stöter de på inspektör Chelmey och konstapel Barton, två figurer från Professor Layton-serien, som utreder en incident med en bil som har hittats i ett träd i parken. Layton och Luke undersöker parken, och kan bara dra slutsatsen att den har kastats av en av statyerna, i och med det jättelika handavtryck som finns på bilen och som stämmer överens med statyns hand, och att det därmed måste vara Carmines bil. Layton frågar Chelmey och Barton om de har lagt märke till något annat ovanligt, och Barton säger att han har sett personer i "halloween-kostymer" i närheten av Tower Bridge. Layton och Luke beger sig upp på bron, och ser en häxa som försvinner i tomma intet framför deras ögon.

De undersöker bron, och hittar en lönndörr dold i väggen, bakom vilken de hittar en avtuppad och fastbunden Espella. De hjälper henne loss, men märker att häxorna är på väg tillbaka. För att lura dem, tar Luke på sig Espellas mantel och drar upp huvan, för att häxorna ska tro att han är Espella. Medan Layton och Luke drar till sig uppmärksamheten och bron öppnas, smyger Espella sig på ett fraktfartyg som åker förbi under den. När en av häxorna har förstått vad som hände, förmanar hon Layton och Luke och säger till dem att de inte skulle ha lagt sig i, och att de nu är en del av "Historien". Historia Labyrinthia börjar lysa och slår upp sig själv, och visar Layton och Luke en illustration av dem själva i Labyrinthia, varpå de sugs in i boken.

Prologue: English Turnabout[redigera | redigera wikitext]

En vakt går sin runda på ett fraktfartyg, när han hör något från ett av lastrummen. Han rusar in och får se en kvinna falla medvetslös till marken medan Espella släpper taget om ett järnrör. Polis tillkallas, och Espella grips, misstänkt för överfall och stöld.

Försvarsadvokat Phoenix Wright och hans assistent, andemediet Maya Fey, reser till London som representanter för USA[a] i Legal League of Attorneys. De förväntar sig inte behöva stå i rätten under sitt besök, men kallas på kort varsel in för att försvara Espella.

Mysterious Labyrinthia[redigera | redigera wikitext]

The Fire Witch[redigera | redigera wikitext]

The Great Witch[redigera | redigera wikitext]

The Golden Court[redigera | redigera wikitext]

A Taste of Despair[redigera | redigera wikitext]

Secret of the Underground Ruins[redigera | redigera wikitext]

The Story's End[redigera | redigera wikitext]

The Final Witch Trial[redigera | redigera wikitext]

The Last Inquisitor[redigera | redigera wikitext]

Epilogue: The First Story[redigera | redigera wikitext]

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Professor Hershel Layton (エルシャール・レイトン教授 Erushāru Reiton-kyōju?), en professor i arkeologi som gillar att lösa mysterier och logiska pussel.
 • Luke Triton (ルーク・トライトン Rūku Toraiton?), professorns lärjunge som följer med och hjälper honom på hans resor.
 • Phoenix Wright (成歩堂 龍一 Naruhodō Ryūichi?), en försvarsadvokat som får i uppdrag att försvara Espella Cantabella.[4]
 • Maya Fey (綾里 真宵 Ayasato Mayoi?), Wrights assistent som tränar till att bli ett andemedium.
 • Espella Cantabella (マホーネ・カタルーシア Mahōne Katarūshia?), en kvinna som har blivit anklagad för häxeri.
 • Lord Zacharias Barnham (ジーケン・バーンロッド卿 Jīken Bānroddo-kei?), en inkvisitor/åklagare i häxrättegångarna i Labyrinthia.
 • Storyteller (ストーリー・テラー Sutōrī Terā?), en författare. De berättelser han skriver ned med sin penna blir till verklighet.
 • Darklaw (ジョドーラ Jodōra?), höginkvisitorn i Labyrinthia och Storytellers högra hand.


Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Spelet utannonserades officiellt på Level-5 Vision 2010-presskonferensen den 19 oktober 2010.[5] Spelet var ursprungligen en idé som Akihiro Hino, Level-5:s VD kom på, och ett projekt som han själv föreslog för Capcom. Idén kom som en överraskning för Shu Takumi, Ace Attorney-seriens designer. Keiji Inafune, ledare för Capcoms R&D-ledningsgrupp, var "åttio procent säker" på att Takumi skulle avslå idén.[6] Men enligt Inafune lyckades Hino övertyga Takumi att acceptera idén, och ge honom kreativ kontroll som projekts främsta scenariodesigner.[6][7]

Inafune sade att spelet är ett sant samarbete mellan de båda företagen, som båda arbetade på det, till skillnad från att ge licensen till karaktärerna till ett företag; han kände att "vi ville skapa en bra historia, vilket skulle ha varit omöjligt om inte båda parterna vore fullt involverade".[6] Hino hävdade att fans av båda serierna skulle "vilja se en uppgörelse" mellan de två huvudkaraktärerna, liksom delar där de "går samman och möter en riktigt stor utmaning".[6]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Den japanska speltidningen Famitsu gav spelet 35/40.[8]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ De japanska versionerna av Ace Attorney-spelen utspelar sig i Japan, och Phoenix Wright och Maya Fey representerar därmed Japan i den japanska versionen av Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney. I de internationella utgåvorna av Ace Attorney har handlingen dock förlagts till Los Angeles i USA, och därmed förändras även vilket land de representerar i den internationella utgåvan av Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] https://twitter.com/NintendoEurope/status/365117218641555457
 2. ^ [a b] https://twitter.com/LEVEL5_IA/status/449609951992762368
 3. ^ [a b] Johnny Cullen (October 19, 2010). ”Level-5 conference report: Time Travellers confirmed for 3DS, Layton-Ace Attorney crossover announced”. VG247. http://www.vg247.com/2010/10/19/conference-report-level-5s-time-travellers-confirmed-for-3ds-at-vision-event-layton-ace-attorney-crossover-announced/. Läst 15 oktober 2010. 
 4. ^ [a b c] Anoop Gantayat (October 19, 2010). ”Professor Layton Crossing With Ace Attorney”. Andriasang. http://www.andriasang.com/e/blog/2010/10/19/layton_crosses_with_ace_attorney/. Läst 15 oktober 2010. 
 5. ^ Anoop Gantayat (October 19, 2010). ”Level-5 Vision 2010 Live Blog”. Andriasang. http://www.andriasang.com/e/blog/2010/10/19/l5vision_2010_live_blog/. Läst 15 oktober 2010. 
 6. ^ [a b c d] Fahey, Rob (2010-10-21). ”Inafune surprised Layton/Wright happened”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2010-10-21-inafune-surprised-layton-wright-happened. Läst 21 oktober 2010. 
 7. ^ Anoop Gantayat (October 20, 2010). ”So Who Came Up with This Layton VS Ace Attorney Thing Anyway?”. Andriasang. http://www.andriasang.com/e/blog/2010/10/20/layton_vs_ace_attorney_commentary/. Läst 15 oktober 2010. 
 8. ^ http://www.gonintendo.com/?mode=viewstory&id=191124

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]