Propantriol

Från Wikipedia
Glycerin
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namnPropan-1,2,3-triol
Övriga namnPropantriol, glycerol, glycerin
Kemisk formelC3H5(OH)3
Molmassa92,09382 g/mol
UtseendeTrögflytande, färglös vätska
CAS-nummer56-81-5
SMILESOCC(O)CO
Egenskaper
Densitet1,261 g/cm³
Smältpunkt18 °C
Kokpunkt290 °C
Faror
HuvudfaraInga
NFPA 704

1
1
0
SI-enheter & STP används om ej annat angivits
Propantriol


Propantriol, även känt som glycerin eller glycerol, är ett kemiskt ämne med strukturformel CH2OH–CHOH–CH2OH och utgör den enklaste trevärda alkoholen. Glycerol är en söt, trögflytande, färg- och luktlös vätska. Ämnet syntetiserades första gången 1779 av Carl Wilhelm Scheele.

Propantriol ingår i alla fetter i form av estrar med fettsyror (högre karboxylsyror med minst åtta kolatomer). I fetter (triglycerider eller triacylglyceroler) är alla tre OH-grupperna i propantriol förestrade. Föreningar med endast en karboxylsyra bunden till glycerol sägs analogt vara monoglycerider och föreningar med två diglycerider. Propantriols ester med salpetersyra kallas nitroglycerin.

Många användningsområden utnyttjar ämnets höga viskositet. Propantriol används i många hudkrämer och dylikt som konsistensgivare och ibland också i tvål, ofta då kallad glycerintvål. I vissa visarinstrument, som används i vibrerande miljö, används glycerol som dämpare av visaren. Ett annat användningsområde för glycerol är som tillsats till såpvatten, i syfte att göra såpbubblor mer hållbara. Ämnet benämns även E422.

Glycerol rekommenderas som lämpligt vårdmedel för gummi, till exempel gummistövlars ytskikt. Glycerol finns också i vissa munvatten, då det har en bakteriehämmande effekt och tränger igenom biofilm.

Se även[redigera | redigera wikitext]