Provincial Reconstruction Team

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Provincial Reconstruction Team eller PRT är en amerikansk militär enhet som jobbar för att återställa och stödja instabila stater och regioner. PRT har varit stationerade i Afghanistan sedan 2002 och i Irak sedan 2008. Enheten består av olika arbetsgrupper så som experter på statlig uppbyggnad, militärer och diplomater.

Grundtanke och historia[redigera | redigera wikitext]

Grundtanken med PRT är baserad på olika mindre militära enheter med soldater från olika organisationer och länder som tillsammans ska hjälpa länder och områden med att återuppbyggas och utvecklas.[1] Teamen ska hjälpa länderna att bygga upp samhälle och som sagt utveckla dem på ett hållbart sätt igenom att t.ex hjälpa till att bygga nya skolor men även att bygga upp gamla och sargade efter krig. PRT hjälper även till med att utbilda statliga enheter såsom polisen till exempel.[2]


Problematik[redigera | redigera wikitext]

PRTs arbete i länderna är inte alltid uppskattat, till exempel så har den före detta presidenten Hamid Karzai uttalat sig om att PRT beter sig som ett eget parlament då teamen bygger upp skolor och vägar på eget initiativ för flera miljarder.[3] Utöver det så visar även konservativa folkgrupper och rörelser deras missnöje igenom att t.ex försöka självmordsbomba. De anser dock att den västerländska kulturen är ett hot med.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jakobsen, Peter. ”PRTs IN AFGHANISTAN: SUCCESSFUL BUT NOT SUFFICIENT”. DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES. http://subweb.diis.dk/graphics/Publications/Reports2005/pvj_prts_afghanistan.pdf. Läst 29 maj 2014. 
  2. ^ Lindh, Anna. ”De afghanska poliserna lär sig första hjälpen”. Försvarsmakten. http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/04/de-afghanska-poliserna-lar-sig-forsta-hjalpen/. Läst 28 maj 2014. 
  3. ^ ”Hamid Karzai says Afghanistan aid teams must go”. bbc. http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-12400045. Läst 29 maj 2014. 
  4. ^ Wiktorin, Johan. ”Självmordsattentat mot Mazar-e-Sharif delvis avvärjt?”. Försvar och säkerhet. http://krigskonster.blogspot.se/2011/03/sjalvmordsattentat-mot-mazar-e-sharif.html. Läst 29 maj 2014.