Psykokirurgi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Psykokirurgi är kirurgiska ingrepp med syfte att lindra eller bota psykiska problem. Det anses i vissa fall vara ett alternativ till psykofarmaka och elchocker.

Den kanske mest välkända psykokirurgiska tekniken är lobotomi. Det var tidigare en populär metod för att behandla schizofreni. Den begränsade effekten och svåra lidandet för patienterna har gjort att den i det närmaste fallit ur bruk sedan 1970-talet.

Ett annat exempel på psykokirugi är kapsulotomi, som används för att behandla tvångssyndrom. Metoden har utvecklats i Sverige och har utförs bland annat vid Karolinska Institutet[1]. Sedan mitten av 1990-talet minskade dock dessa operationer, och de avråds nu helt som behandlingsform[2]. Kapsutolomi utfördes dock på en amerikansk medborgare på Norrlands universitetsjukhus i Umeå så sent som under år 2007[2].

Cingulotomi är en psykokirurgisk metod som används för att behandla tvångssyndrom, depression och bipolärt syndrom. Det är även möjligt att kombinera cingulotomi och kapsulotomi under samma operation.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Psykokirurgi idag – en kritisk betraktelse, Läkartidningen, 2003, sidorna 2502-2504.
  2. ^ [a b] Expressen Hälsa Torsdag 21 juli 2011