Pulp Fiction

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pulp Fiction
Pulp Fiction
Genre(r) Gangsterfilm
Regissör Quentin Tarantino
Producent Lawrence Bender
Manus Quentin Tarantino
Synopsis Roger Avary
Quentin Tarantino
Skådespelare John Travolta
Samuel L. Jackson
Uma Thurman
Harvey Keitel
Tim Roth
Amanda Plummer
Maria de Medeiros
Ving Rhames
Eric Stoltz
Rosanna Arquette
Christopher Walken
Bruce Willis
Fotograf Andrzej Sekuła
Klippning Sally Menke
Produktionsbolag A Band Apart
Jersey Films
Distribution Miramax Films
Premiär maj 1994
Speltid 154 minuter
Land  USA
Språk Engelska
Budget $8,5 miljoner
Intäkter $213,928,762
IMDb SFDb
För andra betydelser, se Pulp (olika betydelser)

Pulp Fiction är en amerikansk gangsterfilm från 1994, regisserad och skriven av Quentin Tarantino. Filmen hade Sverigepremiär den 25 november 1994biografen Park i Stockholm.

Namnet kommer av öknamnet på den populärlitteratur som under 30-50-talen i USA oftast trycktes på sämre papperskvalitet, s.k. pulp, snabbt gulnande och snart skört, men billigt. Hit hörde den tidens deckare och science fiction-magasin.

Pulp Fiction är rankad plats 4 (15 september 2012) på IMDbs lista över de 250 bästa filmerna genom tiderna.[källa behövs]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen har fyra huvudsakliga handlingar. Man följer fyra karaktärssamlingar: Vincent och Jules, Mia och Marsellus Wallace, Butch Coolidge samt Pumpkin och Honey Bunny, dessa fyra handlingar knyts samman genom ovanliga och mer eller mindre triviala händelser, Vincent är dock den enda av dessa sju karaktärer som möter alla de övriga under filmen. De olika handlingarna visas inte i kronologisk ordning.

Detaljerad handling[redigera | redigera wikitext]

Prolog - The Diner I

"Pumpkin" (Tim Roth) och "Honey Bunny" (Amanda Plummer) sitter på en restaurang och diskuterar om de borde råna den eller inte. När de kommer fram till att de även kan tjäna pengar på kundernas plånböcker drar de sina vapen och säger åt alla att det är ett rån. Direkt efteråt fryser bilden och Dick Dales Misirlou börjar spelas samtidigt som förtexterna rullar.

Förspel till "Vincent Vega and Marsellus Wallace's Wife"

De två torpederna Vincent Vega (John Travolta) och Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) sitter i en bil och diskuterar Vincents upplevelser i Amsterdam och franska McDonalds "Royale with Cheese". Båda två, klädda i svarta kostymer, är på väg till en lägenhet för att hämta en portfölj från en person vid namn Brett, en kompanjon till deras chef, Marsellus Wallace. När de är framme, men innan de går upp till Brett, berättar Jules för Vincent om att Marsellus mannar kastade ut en person från en balkong på fjärde våningen, vilket skadade honom allvarligt. Detta för att personen gav Wallaces fru, Mia, fotmassage. Vincent berättar därefter för Jules att Wallace frågade honom om han kunde gå ut med Mia medan Marsellus skulle ut från stan. Efter att deras diskussioner är slut går de in till Bretts lägenhet och hämtar portföljen. Därefter läser Jules ur Ezekiel 25:17 och skjuter Brett.

Vincent Vega and Marsellus Wallace's Wife[redigera | redigera wikitext]

Inne på en bar sitter boxaren Butch (Bruce Willis) och samtalar med Marsellus Wallace (Ving Rhames). Butch accepterar ett erbjudande och tar emot en stor summa pengar. Han skall lägga sig i sin kommande boxningsmatch. Vincent och Jules anländer, men nu klädda i T-shirts och shorts, och överlämnar portföljen till Marsellus. Innan Vincent skall träffa Mia åker han till Lance (Eric Stoltz) och hans fru Jody (Rosanna Arquette) för att köpa heroin.

Efter att Vincent träffat Mrs. Mia Wallace (Uma Thurman) åker de till "Jack Rabbit Slim's", en restaurang med 50-talstema. Där äter de och diskuterar om Mias misslyckade skådespel i pilotavsnittet till TV-serien "Fox Force Five". Vincent frågar även Mia om personen som kastades ut från balkongen. Därefter deltar de i en danstävling på restaurangen.

Efter att ha stulit danstävlingens prispokal åker de hem till Mia. Vincent börjar bli orolig över om hans relation till Mia börjar bli för närgången och går in i badrummet för att fatta ett beslut. Medan han är där hittar Mia heroinet i hans jackficka. Hon misstar det för kokain och överdoserar efter att ha snortat heroinet. Hon blir medvetslös och svävar mellan liv och död. Vincent upptäcker situationen och tar henne med sig tillbaka till Lance. Där lyckas han få liv i Mia igen efter att ha injicerat adrenalin i hennes hjärta. Vincent kör tillbaks Mia till hennes hus och de enas om att inte berätta om incidenten för Marsellus.

Förspel till "The Gold Watch"

En ung Butch sitter framför TV:n men blir avbruten när Vietnam-veteranen Kapten Koons (Christopher Walken) anländer till huset. Han berättar för den unga Butch att han tänker ge honom en guldklocka som hans farfars far skaffade sig under första världskriget. Koons berättar även om hur hans förfäder kämpade under krigen och om hur de fick med sig klockan oskadd igenom det hela. Bl.a fick man gömma klockan i ändtarmen så att fienderna inte kunde hitta den. Den nu vuxna Butch vaknar plötsligt ur vad som egentligen var en dröm och hans boxningsmatch skall strax börja. Han blev betalad av Marsellus Wallace för att inte vinna matchen.

The Gold Watch[redigera | redigera wikitext]

Butch flyr från arenan efter att ha vunnit boxningsmatchen och därmed brutit avtalet. I en taxibil lär han känna den dödsfixerade Esmarelda Villalobos. Hon hörde på radion om att Butch motståndare avled efter matchen och vill desperat att Butch berättar om hur det känts att ha dödat en person. Han svarade att han inte visste om att motståndaren dog och att det inte kändes någonting. Efter att han nu har kommit fram till ett motel, där han och hans flickvän Fabienne (Maria de Medeiros) gömmer sig för tillfället, förstår de att de är dödsdömda efter att ha brutit avtalet med Marsellus Wallace.

Nästa morgon är de på väg att flytta från staden men Butch får reda på att Fabienne glömt guldklockan i deras lägenhet. Eftersom klockan är ovärderligt för honom måste han ta sig dit för att hämta den, även om han tror att Marsellus mannar är där och väntar på honom. Han anländer och hittar klockan. Ingen verkar vara där så han tar sig lugnt en stund. Men då märker han en kulsprutepistol på bänken och att någon är på toaletten. Han tar vapnet och riktar det mot toalettdörren som nu öppnas. Det är Vincent Vega som kommer ut. Butch skjuter honom med vapnet och åker sedan iväg med guldklockan.

När Butch kör genom staden får han syn på Marsellus och försöker då köra över honom. Båda blir allvarligt skadade och den fortsatta jakten för dem till en pantbank i närheten. Där tillfångatas de emellertid av butiksägaren, den brutale bondlurken Maynard och hans vän Zed. Zed våldtar Marsellus medan Maynard tittar på. Butch, som står på tur, lyckas ta sig loss och flyr. Precis innan han skall lämna butiken drabbas han dock av samvetskval och vänder om för att rädda Marsellus. Butch dödar Maynard med ett samurajsvärd. Marsellus tar Maynards hagelgevär och skjuter mot Zeds ljumske. Marsellus berättar för Butch att de är kvitt nu men att Butch måste lämna staden och aldrig komma tillbaka eller berätta för någon om våldtäkten. Butch tar Zeds chooper, hämtar Fabienne och åker därifrån.

The Bonnie Situation[redigera | redigera wikitext]

Tillbaka i lägenheten där Jules och Vince återtar den stulna portföljen. En av Bretts vänner som varit på toaletten rusar plötsligt ut med en revolver och skjuter vilt på Vincent och Jules. Han missar dock alla skott, varpå Jules och Vince skjuter honom. Jules ser det som ett tecken från gud att han ska sluta vara torped. Medan de åker till Marsellus diskuterar de "miraklet". När Vincent vänder sig om för att fråga Marvin, som de tagit med från lägenheten, vad han tycker skjuter han honom av misstag i ansiktet och blodar ner hela bilen. De ligger risigt till om polisen ser bilen.

Jules kör genast till sin ende vän i området, Jimmie, för att gömma bilen. Jimmie grips dock av panik eftersom hans fru Bonnie kommer hem om 90 minuter. Jules ringer Marsellus och ber om hjälp. Marsellus säger åt Jules att vänta på någon som kallas "The Wolf". Winston Wolf (Harvey Keitel) dyker upp och med Jimmies hjälp tvättar de bilen och döljer resten med lakan och filtar, så att bilen kan köras utan att bli stoppad av polisen. Jules och Vincent får nu slänga sina nerblodade kostymer och använda T-shirts och shorts istället. De kör till en bilskrot för att göra sig av med bilen. Innan Jules och Vincent skall överlämna portföljen till Marsellus Wallace åker de till en restaurang för att äta frukost.

Epilog - The Diner II

Samma restaurang som i öppningsscenen av filmen. Jules och Vincent diskuterar ännu en gång om "miraklet" hos Brett. Jules berättar även för Vincent att han tänker sluta jobba för Marsellus efter att ha överlämnat portföljen. Han tänker bli "en vandrare tills Gud ger honom ett syfte". Vincent håller dock inte med honom och går på toaletten. Rånet är nu i full gång. Pumpkin och Honey Bunny själ gästernas plånböcker. Pumpkin ber Jules att ge honom hans plånbok och portföljen men blir övermannad. Jules förklarar för Pumpkin, men kallar honom för Ringo, att han just lagt sitt liv som mördare bakom sig och låter honom och Honey Bunny gå med alla pengar de samlat in, inklusive Jules pengar - men inte portföljen. Pumpkin och Honey Bunny går tyst och lugnt ut från restaurangen. Samma sak gör Vincent och Jules.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Skådespelarna nedan listas i kronologisk ordning.

  Tim Roth   –  Pumpkin (Ringo)
  Amanda Plummer   –  Honey Bunny (Yolanda)
  John Travolta   –  Vincent Vega
  Samuel L. Jackson   –  Jules Winnfield
  Phil LaMarr   –  Marvin
  Frank Whaley   –  Brett
  Burr Steers   –  Roger
  Bruce Willis   –  Butch Coolidge
  Ving Rhames   –  Marsellus Wallace
  Paul Calderón   –  Paul
  Rosanna Arquette   –  Jody
  Bronagh Gallagher   –  Trudi
  Eric Stoltz   –  Lance
  Uma Thurman   –  Mia Wallace
  Michael Gilden   –  Phillip Morris Page
  Steve Buscemi   –  Buddy Holly
  Christopher Walken   –  Kapten Koons
  Angela Jones   –  Esmeralda Villalobos
  Maria de Medeiros   –  Fabienne
  Kathy Griffin   –  sig själv
  Duane Whitaker   –  Maynard
  Peter Greene   –  Zed
  Stephen Hibbert   –  The Gimp
  Alexis Arquette   –  den fjärde mannen
  Quentin Tarantino   –  Jimmie
  Harvey Keitel   –  Winston Wolf (The Wolf)
  Julia Sweeney   –  Raquel

Musik[redigera | redigera wikitext]

Musiken i Pulp Fiction är en blandning av surfmusik och 70-talsmusik. Med undantag för en låt används alla surflåtar som typisk filmmusik och är inte musik som "spelas på plats", vilket då var något nytt för Tarantino. Ett antal 50-talslåtar används också i "Vincent Vega och Marsellus Wallace Wife". "Misirlou" användes som titellåt efter som Tarantino tyckte att låten angav vad som skulle hända i filmen. "If Love Is a Red Dress" och "Comanche" hördes på Maynards pantbank. "The Bonnie Situation" saknade helt musik. "Surf Rider" spelas under eftertexterna.

Låtlista med artister i kronologisk ordning med alla låtar som används som typisk filmmusik markerad med "+":

Priser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Pris Kategori Mottagare Resultat
Oscar Bästa originalmanus Quentin Tarantino & Roger Avary Vann
Bästa film Lawrence Bender Nominerad
Bästa regi Quentin Tarantino Nominerad
Bästa manliga huvudroll John Travolta Nominerad
Bästa manliga biroll Samuel L. Jackson Nominerad
Bästa kvinnliga biroll Uma Thurman Nominerad
Bästa klippning Sally Menke Nominerad
Cannesfestivalen Guldpalmen Quentin Tarantino Vann
Golden Globe Awards Bästa manus Quentin Tarantino Vann
Bästa film – drama Lawrence Bender Nominerad
Bästa regi Quentin Tarantino Nominerad
Bästa manliga huvudroll – drama John Travolta Nominerad
Bästa manliga biroll Samuel L. Jackson Nominerad
Bästa kvinnliga biroll Uma Thurman Nominerad
BAFTA Awards Bästa originalmanus Quentin Tarantino & Roger Avary Vann
Bästa manliga biroll Samuel L. Jackson Vann
Bästa film Lawrence Bender & Quentin Tarantino Nominerad
Bästa regi Quentin Tarantino Nominerad
Bästa manliga huvudroll John Travolta Nominerad
Bästa kvinnliga huvudroll Uma Thurman Nominerad
Bästa foto Andrzej Sekuła Nominerad
Bästa klippning Sally Menke Nominerad
Bästa ljud Stephen Hunter Flick, Ken King, Rick Ash, David Zupancic Nominerad

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]