Puntland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Puntlands flagga
Puntlands läge i Somalia.

Puntland är en självstyrande region med en yta på mellan 200 000 och 300 000 km² i nordöstra Afrika. Puntland är indelat i 8 regioner (singularis gobolka). Dessa är Nugaal, Bari, Sool, Mudug, Sanaag, Karkaar, Ayn,och Hayland. Huvudstaden är Garoowe (Garowe). Namnet kommer ifrån att landet mycket väl kan vara byggt på området för det antika Punt. Deras nationaldag är den 1 augusti.

I Puntland bor de flesta Puntländska klaner; från Darood mest underklanen Harti som utgörs av Majeerten, Warsangali, Dishiishe och Dhulbahante.

Det finns en välfungerande administration sedan 1998 och det råder fred i vissa områden i Puntland sedan år 2003 då krigsherren Abdullahi Yusuf överlämnade makten åt klanhövdningarna (Abdullahi Yusuf utsågs till Somalias president i Kenya år 2004, med hjälp av Etiopiens regering).

Till skillnad från sin västra granne, den självutropade staten Somaliland söker Puntland inte internationellt erkännande som självständig nation. Man eftersträvar istället att bli en självstyrande delrepublik i ett federalt Somalia och stödjer den internationellt erkända övergångsregeringen TFG.

Både Somaliland och Puntland baserar sin maktbas på stöd dels från klanledare, dels från Somalias historiska antagonist Etiopien.