V8 Thunder Cars

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Puss&Kram Super Star Cup)
Boo "Bosse" Brastas Camaro från sent 70-tal.

V8 Thunder Cars, tidigare Camaro Cup, är en racingserie som i samarbete med Svenska bilsportförbundet körs i Sverige och Finland. Bilarna man använder i serien är Chevrolet Camaro och Ford Mustang. Serien grundades 1975 som Super Star Cup och till en början körde man med flera bilfabrikat även om Chevrolet Camaro var den vanligast förekommande bilen. År 1988 blev serien en enhetsklass för Chevrolet Camaro och kördes med tävlingsbilar baserade på standardversionen av Camaro. 2010 gick mästerskapet över till att använda ett rörramschassi från den amerikanska tillverkaren Howe Racing Enterprises. Fram till 2013 användes endast karosser baserade på Chevrolet Camaro men när det blev tillåtet att tävla även med karosser baserade på Ford Mustand och Dodge Challenger bytte mästerskapet namn till V8 Thunder Cars[1]. V8 Thunder Cars drivs sedan 2015 av Performance Racing Automotive på uppdrag av V8 Thunder Cars Förarförening.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Marcus Larsson i Chevrolet Camaro Gen-4Falkenbergs Motorbana 2010.
Mikael Eklund i Chevrolet Camaro Gen-5Falkenbergs Motorbana 2010.

Klassen räknar sitt ursprung till 1975 då bland andra Robin "SSK:s Gudfader" Shorter, Sven "Masen" Hansjons, Picko Troberg och Göran Boström var med och skissade på en ny standardklass inom svensk motorsport och SSK racing. Den 20 april 1975 var Super Star klassen ute på premiärtävlingen på Kinnekulle Ring och blev snabbt en av de populäraste och mest omskrivna tävlingarna med underhållande och täta lopp. Super Star Cups måtto var; "Eliten fightas på lika villkor", "En superserie med tuffa amerikanska V8:or korar MÄSTARES MÄSTARE". Kvaltävlingar avverkas. Med ett system à la ishockey och fotboll med streck strider man om de tio platserna ovanför strecket. De som hamnar ovanför strecket kommer till finalen. I finalen spelar tidigare kvalpoäng ingen roll. Här gäller det att vara först över mållinjen. Klassen hette officiellt; 1975 Woodhead Super Star cup, 1976 & 1977 Puss&Kram Super Star Cup (jeans), 1978 & 1979 Tretorn Super Star Cup (gymnastikskor) och 1980 & 1981 Super Star Cup (Sibylla). Även om majoriteten av bilarna var Chevrolet Camaro (Gen 1& 2) så fick andra "jänkebilar" vara med, bara de var klassade. Andra "jänkebilar" som deltog var Plymouth Cuda. En egenproducerad vinylsingel blev inspelad där alla förarna deltog med skönsång (nåja)."The racing SUPERSTARS" heter sigeln, på första sidan heter låten "För jag vill bli en superstar" på andra sidan "Puss, puss-puss o kram". Idag är denna skiva klassad som kult med ett samlarvärde.

Super Star-klassen körde även tävlingar utanför Sverige. 1978 i Tyskland på Diepholz körde F1-stjärnorna och tyska nationalidolen Hans-Joachim Stuck och Jochen Mass i Super Star klassen. Hans-Joachim Stuck vann. Hans-Joahim Stuck körde i team med Mats "Lillen" Magnusson, teamsponsor var IKEA och racet sändes på tv. Super Star Cup har även gjort andra gästspel utanför Sverige, 1979 i Holland på Zandvoort och Belgien på Spa. Hösten 1979 kördes också ett race i Storbritannien på Donington Park banan och där vann Bo "Ridas" Ridström. 1981 kördes ett race i Finland på Hämenlinna banan, arrangören hade lyckats övertala nationalhjälten Keke Rosberg att komma och med sig hade han teamkompisen Chico Serra. Peter Norlander vann, Keke Rosberg kom tvåa. Superstar drog 22 000 åskadare till Hämenlinna. "Det här är nästan roligare än Formel 1, myste Keke medan han åkte ärevarv, tillsammans med segraren".

Förare som körde Super Star var; Picko Troberg, Bo "Emma" Emanuelsson, Ulf Granberg, Mr Seabeach, Peter Norlander, Bosse Brasta, Roger Wibom, Krister "Svarten" Karlsson, Anders Olofsson, Mats "Lillen" Magnusson, F1- förare Reine Wisell, Bo "Ridas" Ridström, Göran Boström, Greger Petersson, Jüri Kann, Ulf "Rökar'n" Larsson, Per Eklund, Lars Norberg, Allan Bengtsson, Hans Pulls, Kjell-åke Johansson, Kaj Dahlbacka, Kurt Ohlsson, Görgen Ohlsson, Hazze "Z" Berglund, Per Alm, Kent Brandt, Kurt Simonsen, Kaj Hilding, Sune Olsson, Michael de Noss, m.fl.

Som ett led i förnyelsen av klassen blev det 1982 öppet för alla märken att delta och reglementet blev minst sagt generöst med i stort sett fri motortrimning, inte helt olikt det tidiga 70-talets Silhouette Cup, och klassen döptes om till Super Saloon. Under det första året kunde publiken uppleva eldsprutande monster till bilar som Volkswagen Typ 1 och Porsche 935, båda med dubbelturbo, Jurg Bächi kom i en våldsamt omarbetad Opel Manta, dessutom tävlade BMW M1, BMW 320i, Zakspeedbyggda Ford Escort och Ford Capri samt ett koppel med Camaros. Åren 1982 och 1983 var det tvåfaldige Super Star-mästaren Peter Norlander som tog två SM-guld i Super Saloon-klassen i sin Magnum Racing-trimmade Chevrolet Camaro.

1988 återskapades Camaro Cup till att åter bli en enhetsklass och denna gång var tanken att det skulle vara en rolig tävling för en billig peng, baserad på standardbilar med standarddäck. 1988 på Mantorp park var F1-föraren Slim Borgudd gästförare i Camaro Cup i team Rodeblad/Magnum Racing.

Mellan åren 1994 och 1998 var den store dominanten Tomas Engström som tog hem inte mindre än fem mästerskapstitlar i rad.

År 2000 bytte klassen reglemente till Super Stock, (SSR), samtidigt som det blev tillåtet med Camaros nya karosser och motorer. De gamla Camarobilarna fanns emellertid kvar, varför man inom bilklassen tävlade med två mästerskap, Super Stock och Super Stock Classic. År 2003 blev det enbart tillåtet med de nya Camarobilarna och klassen ändrade namn till Camaro Cup 2000 för att markera att det handlade om den senaste karossen. Ett flertal av de gamla bilarna skulle istället dyka upp i V8 Challenge. 1999–2003 gick Camaro Cup som supportklass till STCC, men 2004 blev man tvungna till att gå tillbaka till sina rötter och köra inom ramen för det mindre SSK. Säsongen 2005 blev katastrofal med i genomsnitt sex bilar per tävlingshelg och startfältet skulle inte komma över sju startande någon gång under säsongen. För att fylla ut leden blev reglerna generösare och ett par andra racing klasser från SSK lades till i fältet som nu kom att innehålla bland annat ett par före detta STCC-bilar.

2006 var man åter med som supportklass till STCC och startfältet växte snabbt till ungefär 20 bilar. Nytt för säsongen var att man återinförde greppet med gästförare. Nu fanns det en särskild bil som användes för detta och den inbjudne gästen behövde således inte låna någon av de övriga förarnas fordon för att medverka. Under detta år var bland andra Formula Nippon och blivande F1-föraren Björn Wirdheim, OMV Kronos Citroën WRC-föraren Daniel Carlsson, Junior WRC-mästaren P-G Andersson och STCC:s Edward Sandström gästförare.

Till säsongen 2010 byttes generation fyra-bilarna ut mot den nyare generation fem som innebar att man gick över till ett rörramschassi tillverkat av Howe Racing Enterprises i USA. General Motors tävlingsavdelning levererade den första generationens motorer. Under de första åren fanns endast kaross från Chevrolet Camaro att tillgå men 2013 bytte mästerskapet namn till V8 Thunder Cars och möjliggjorde användning av karroser baserade på Ford Mustang och Dodge Challenger.

Säsonger[redigera | redigera wikitext]

År Förare
1975
                         Woodhead Super Star Cup                     
 Sverige 1. Bo "Emma" Emanuelsson, Göteborg, Camaro Z28
 Sverige 2. Bo "Ridas" Ridström, Huddinge, Camaro 1969
 Sverige 3. Mr Seabeach, Wäxjö, Chevrolet Camaro Z28
 Sverige 4. Ulf "Rökar'n Larsson, Huddinge, Camaro Z28
 Sverige 5. Göran Boström, Johanneshov, Camaro Z28
 Sverige 6. Picko Troberg, Stockholm, Camaro Z28
 Sverige 7. Gunnar Landström, Chevrolet Camaro Z28
 Sverige 8. Hasse "Zäta" Berglund, Göteborg, Camaro Z28
1976
                         Puss & Kram Super Star Cup 
 Sverige 1. Ulf Granberg, Lerum, Chevrolet Camaro
 Sverige 2. Bo Emaneuelsson, Göteborg, Chevrolet Camaro
 Sverige 3. Rune Tobiasson, Fjällbacka, Chevrolet Camaro
 Sverige 4. Mr Seabeach, Wäxjö, Chevrolet Camaro
 Sverige 5. Leif Engström, Hedemora, Chevrolet Camaro
 Sverige 6. Reine Wisell, Skurup, Chevrolet Camaro
 Sverige 7. Göran Boström, Johanneshov, Chevrolet Camaro
 Sverige 8. Bo Ridström, Huddinge, Chevrolet Camaro 
 Sverige 9. Ulf Karlsson, Göteborg, Chevrolet Camaro
 Sverige 10. Christer "Svarten" Karlsson, Camaro Z28
1977
                       Puss & Kram Super Star Cup  
 Sverige 1. Bo "Emma" Emanuelsson, Camaro Z28, Team Mer
 Sverige 2. Reine Wisell, Camaro Z28, Team Zip Up
 Sverige 3. Christer "Svarten" Karlsson, Camaro Z28, Team Masens bil
 Sverige 4. Kaj Hilding, Smålandsstenar, Camaro Z28
 Sverige 5. Bo Ridström, Huddinge, Camaro Z28, Team Plagan plåt
 Sverige 6. Mr Seabeach, Camaro Z28, Team Solifer
 Sverige 7. Kjell Ahnelöv, Huddinge, Camaro Z28
 Sverige 8. Roger Wibom, Mjölby, Camaro Z28, Team Artex
 Sverige 9. Tommie "Mr Puss & Kram" Weiss, SSK, Camaro Z28, Team Masens bil
 Sverige 10. Björn Ribners, Vadstena, Camaro Z28
1978
                       Tretorn Super Star Cup 
 Sverige 1. Ulf Granberg, Lerum, Camaro Z28, Team Sibylla
 Sverige 2. Mats "Lillen" Magnusson,Sollentuna, Woodhill/Magnum Racing
 Sverige 3. Peter Norlander, Göteborg, Team Västkuststugan
 Sverige 4. Bo Ridström, Huddinge, Camaro 1969
 Sverige 5. Roger Wibom, Mjölby, Team Artex
 Sverige 6. Hasse Pulls, Bromma
 Sverige 7. Greger Pettersson, Halmstad, Team Sportpromotion
 Sverige 8. Kurt Olsson, Varberg
 Sverige 9. Bengt Nilsson, Jämtland
 Sverige 10. Björn Ribners, Vadstena
1979
                       Tretorn Super Star Cup 
 Sverige 1. Peter Norlander, KAK/V, Camaro Z28, Team Västkuststugan/Magnum Racing
 Sverige 2. Reine Wisell, Tomelilla MK, Camaro Z28, Team Sibylla
 Sverige 3. Ulf Granberg, Anderstorp MK, Camaro Z28, Team Sibylla
 Sverige 4. Mr Seabeach, MK Brinkarna, Camaro Z28
 Sverige 5. Bo Ridström, Huddinge MK, Camaro 1969
 Sverige 6. Roger Wibom, MK Kvarnvingarna, Camaro Z28
 Sverige 7. Ulf "Rökar'n" Larsson, Huddinge MK, Camaro Z28
 Sverige 8. Mats "Lillen" Magnusson, Sollentuna, Camaro Z28, Team Magnum Racing
 Sverige 9. Greger Pettersson, Halmstad, Camaro Z28. Team Sportpromotion
 Sverige 10. Christer "Svarten" Karlsson, Huddinge MK, Camaro Z28
1980
                       Super Star Cup
 Sverige 1. Peter Norlander, KAK/V, Camaro Z28, Team Västkuststugan/Magnum Racing
 Sverige 2. Kent Serneholt, UVMK, Camaro Z28, Team Magnum racing
 Sverige 3. Ulf "Rökar'n" Larsson, Huddinge MK Camaro Z28
 Sverige 4. Christer "Svarten" Karlsson, Huddinge MK Camaro Z28
 Sverige 5. Hasse Pulls, Huddinge MK Camaro Z28, Hawaiian Tropic
 Sverige 6. Bo "Ridas" Ridström, Huddinge MK Camaro Z28
 Sverige 7. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Camaro Z28
 Sverige 8. Kjell Ahnelöv, Huddinge MK, Camaro Z28 
 Sverige 9. Kjell-Åke "Postis" Johansson, KAK, Camaro Z28, Hawaiian Tropic
 Sverige 10. Per Kjellberg, SVKG Göteborg, Camaro Z28 
1981
                       Super Star Cup                  
 Sverige 1. Ulf "Rökar'n" Larsson, Huddinge MK, Camaro Z28
 Sverige 2. Peter Norlander, KAK/V,Camaro Z28 Team Västkuststugan/Magnum Racing
 Sverige 3. Per Alm, Göteborg ,Camaro Z28
 Sverige 4. Kent Serneholt,SSK, Camaro Z28, Team Magnum racing
 Sverige 5. Thorleif Gustavsson, SSK, Chevrolet Camaro 
 Sverige 6. Greger Pettersson, Halmstad, Camaro Z28, Sportpromotion/Magnum racing
 Sverige 7. Hasse Pulls, SSK, Camaro Z28, Hawaiian Tropic
 Sverige 8. Kjell-Åke "Postis" Johansson, SSK, Camaro Z28, Hawaiian Tropic
 Sverige 9. Sören Kjellqvist, SSK, Camaro Z28
 Finland 10. Robert Lappalainen, SSK, Camaro Z28
1988
                       Camaro Cup 
 Norge 1. Anders Berggren, Karlskoga MK, Chevrolet Camaro        82 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing          63 poäng
 Sverige 2. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro                    63 poäng
 Sverige 4. Sören Hansjons SSK, Chevrolet Camaro                   50 poäng
 Sverige 5. Tommie "Mr Puss & kram" Weiss, SSK, Camaro             40 poäng 
 Sverige 6. Slim Borgudd, England, Team Rodeblad/Magnum Racing     20 poäng
 Sverige 7. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro         18 poäng
 Sverige 8. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro               17 poäng
1989
                       Camaro Cup 
 Sverige 1. Greger Kronegård KAK Stockholm, Chevrolet Camaro      175 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing         127 poäng
 Norge 3. Anders Berggren, Karlskoga MK, Chevrolet Camaro       113 poäng
 Sverige 4. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro              112 poäng
 Sverige 5. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro                    94 poäng
 Sverige 6. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro         92 poäng
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro                    87 poäng
 Sverige 8. Christer Simonsen SSK, Chevrolet Camaro                78 poäng
 Sverige 9. Göran Andersson SMK Dala, Chevrolet Camaro             75 poäng
 Sverige 10. Staffan Schmidt SSK, Chevrolet Camaro                 74 poäng
1990
                       Camaro Cup
 Sverige 1. Greger Kronegård KAK Stockholm, Chevrolet Camaro      175 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing         133 poäng
 Sverige 3. Tomas Engström SMK Hedemora, Chevrolet Camaro         102 poäng
 Sverige 4. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro         97 poäng
 Sverige 5. Hans Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro               93 poäng
 Norge 6. Anders Berggren, Karlskoga MK, Chevrolet Camaro        82 poäng
 Sverige 7. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro              61 poäng
 Sverige 8. Staffan Schmidt SSK, Chevrolet Camaro                  54 poäng
 Sverige 9. Göran Andersson SMK Dala, Chevrolet Camaro             54 poäng
 Sverige 10. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro              52 poäng
1990
                       Grand Final 1990
 Sverige 1. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing
 Sverige 2. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Chevrolet Camaro
 Sverige 3. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro
 Sverige 4. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro
 Sverige 5. Göran Andersson SMK Dala, Chevrolet Camaro
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro            
1991
                       Camaro Cup 
 Sverige 1. Greger Kronegård KAK Stockholm, Chevrolet Camaro      122 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing         106 poäng
 Sverige 3. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro               99 poäng
 Sverige 4. Ulf "Mr Super star" Granberg, Göteborg, Camaro         90 poäng
 Sverige 5. Hans Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro               65 poäng
 Sverige 6. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro                    61 poäng
 Sverige 7. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro         53 poäng
 Norge 8. Anders Berggren, Karlskoga MK, Chevrolet Camaro        52 poäng
 Sverige 9. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Chevrolet Camaro           51 poäng
 Sverige 10. Poul Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro              50 poäng
1992
                       Camaro Cup 
 Sverige 1. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro        117 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing         100 poäng
 Sverige 3. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro               98 poäng
 Sverige 4. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro                    92 poäng
 Sverige 5. Poul Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro               76 poäng
 Sverige 6. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro              74 poäng
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro                    70 poäng 
 Sverige 8. Felix Dubrawski Jr, Team Westom, Chevrolet Camaro      69 poäng
 Sverige 9. Ulf "Mr Super star" Granberg, Göteborg, Camaro         54 poäng
 Sverige 10. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Chevrolet Camaro          46 poäng 
1993
                       Camaro Cup
 Sverige 1. Anders Hultqvist, SMK Örebro, Chevrolet Camaro         64 poäng
 Sverige 2. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro                    61 poäng
 Sverige 2. Felix Dubrawski Jr, Team Westom, Chevrolet Camaro      61 poäng
 Sverige 4. Ulf "Mr Super star" Granberg, Göteborg, Camaro         54 poäng
 Sverige 5. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing          53 poäng
 Sverige 6. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro                    48 poäng
 Sverige 7. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro              43 poäng
 Sverige 7. Bo "Trollet" Hollström, Mälaröarnas MK, Camaro         43 poäng
 Sverige 9. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro              41 poäng
 Sverige 10. Bill Berggren,SSK, Chevrolet Camaro, Team Royalbygg   33 poäng
 Sverige 10. Kenneth Julenstam, Åkersberga Gummiverkstad           33 poäng  
1994
                       Camaro Cup 
 Sverige 1. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro                   157 poäng
 Sverige 2. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro             136 poäng
 Sverige 3. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro              131 poäng
 Sverige 4. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing         124 poäng
 Sverige 5. Greger Kronegård, KAK Stockholm, Chevrolet Camaro     118 poäng
 Sverige 6. Felix Dubrawski Jr, Team Westom, Chevrolet Camaro     104 poäng
 Sverige 7. Bill Berggren,SSK, Chevrolet Camaro, Team Royalbygg    99 poäng
 Sverige 8. Göran Boström SSK, Camaro, Team Vitvarumäklarna        93 poäng
 Sverige 9. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro              73 poäng
 Sverige 10. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Chevrolet Camaro          67 poäng      
1995
                       Camaro Cup 
 Sverige 1. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro                   227 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing         187 poäng
 Sverige 3. Kjell-Åke "Postis" Johansson KAK, Camaro              174 poäng
 Sverige 4. Greger Kronegård, KAK Stockholm, Chevrolet Camaro     173 poäng
 Sverige 5. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro             171 poäng
 Sverige 6. Göran Andersson SMK Dala, Chevrolet Camaro            166 poäng
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Camaro, Team Vitvarumäklarna       132 poäng
 Sverige 8. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro             124 poäng
 Sverige 9. Kaj Hilding, Anderstrop RC, Chevrolet Camaro          112 poäng
 Sverige 10. Bill Berggren,SSK, Chevrolet Camaro, Team Royalbygg  109 poäng
1996
                       Camaro Cup 
 Sverige 1. Tomas Engström SMK Hedemora, Camaro                   272 poäng
 Sverige 2. Kjell-Åke "Postis" Johansson SSK, Camaro              235 poäng
 Sverige 3. Hans Pulls SSK Team Kamasatools/Magnum Racing         232 poäng
 Sverige 4. Göran Boström SSK, Camaro, Team Vitvarumäklarna       161 poäng
 Sverige 5. Alfred Riis-Pedersen Halmstads AK, Camaro             156 poäng
 Sverige 6. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro             137 poäng
 Sverige 7. Sofia Lassbo, Säters MK, Camaro Team Päsåkers         126 poäng
 Sverige 8. Eva Kjellkvist SSK Team Kamasatools/Magnum Racing     111 poäng
 Sverige 9. Robert Kihlbom Botkyrka MK, Chevrolet Camaro           93 poäng
 Sverige 10. Mikael Östberg Botkyrka MK, Chevrolet Camaro          86 poäng
 Sverige 10. Magnus Carlsson Anderstorp RC, Chevrolet Camaro       86 poäng
1997
                       Camaro Cup
 Sverige 1. Thomas Engström SMK Hedemora, Camaro                  200 poäng
 Sverige 2. Hans Pulls, SSK, Team Kamasatools/Magnum Racing       124 poäng
 Sverige 3. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro                   119 poäng
 Sverige 4. Börje Eriksson SSK, Chevrolet Camaro                  118 poäng
 Sverige 5. Mikael Henriksson SSK, Chevrolet Camaro               109 poäng
 Sverige 6. Mikael Östberg Botkyrka MK, Chevrolet Camaro          107 poäng
 Sverige 7. Lars Baalack MK Skandia, Camaro, Team Sunsta           98 poäng
 Sverige 8. Marcus Lundström SSK, Chevrolet Camaro                 90 poäng
 Sverige 9. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro             84 poäng
 Sverige 10. Hans Zetterström Sollentuna BK, Chevrolet Camaro      76 poäng
1998
                       Camaro Cup 
 Sverige 1. Thomas Engström SMK Hedemora, Camaro                  290 poäng
 Sverige 2. Mikael Östberg Botkyrka MK, Chevrolet Camaro          184 poäng
 Sverige 3. Lazze Baalack MK Skandia, Camaro, Team Sunsta         147 poäng
 Sverige 4. Marcus Lundström SSK, Chevrolet Camaro                145 poäng
 Sverige 5. Robert Kihlbom Botkyrka MK, Chevrolet Camaro          114 poäng
 Sverige 6. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro            109 poäng
 Sverige 7. Börje Eriksson SSK, Chevrolet Camaro                   92 poäng
 Sverige 8. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro          68 poäng
 Sverige 9. Claes Eriksson MK Skandia, Chevrolet Camaro            53 poäng
 Sverige 9. Görgen Olsson Anderstorp RC, Chevrolet Camaro          53 poäng
1999
                       Super Stock
 Sverige 1. Göran Boström SSK, Chevrolet Camaro
 Sverige 2. Mikael Östberg Botkyrka MK, Chevrolet Camaro          
1999
                       Classic
 Sverige 1. Marcus Lundström SSK, Chevrolet Camaro                213 poäng
 Sverige 2. Lazze Baalack MK Skandia, Camaro, Team Sunsta         184 poäng
 Sverige 3. Leif Söderlund Rimo MK, Camaro, Team Sunsta           136 poäng
 Sverige 4. Mickael Baalack MK Skandia, Camaro, Team Sunsta       135 poäng
 Sverige 5. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro         125 poäng
 Sverige 6. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro        109 poäng
 Sverige 7. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro              70 poäng
 Sverige 8. Börje Eriksson SSK, Chevrolet Camaro                   66 poäng
 Sverige 9. Anton Mattsson Umeå, Chevrolet Camaro                  51 poäng
 Sverige 10. Stefan Hilding Anderstorp RC , Chevrolet Camaro       48 poäng
2000
                       Super Stock
 Norge 1. Thomas Nielsen Camaro, Harald Hellum Racing           135 poäng
 Sverige 2. Marcus Nyberg Camaro, Stena Gotthard Racing Team      109 poäng
 Sverige 3. Göran Boström SSK, Boström Motorsport                 108 poäng
 Sverige 4. Lazze Baalack MK Skandia, Camaro, www.Sunsta.com       96 poäng
 Sverige 5. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarvn. AB         80 poäng
 Sverige 6. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarvn. AB     60 poäng
 Sverige 7. Kenneth Ahnelöv Stockholm, Max Motorsport              58 poäng
 Norge 8. Rune Skullerud, Chevrolet Camaro                       57 poäng
 Norge 9. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro, OLE Racing        55 poäng
 Sverige 10. Bo "Trollet" Hollström, Boström Motorsport            55 poäng
2000
                       Classic
 Sverige 1. Jörgen Eriksson SMK Hedemora,Hedemora Int. Raceway    175 poäng
 Sverige 2. Jonny Gustavsson Björbo, Hedemora Int. Raceway        134 poäng
 Sverige 3. Stefan Hilding Anderstorp RC , Chevrolet Camaro        99 poäng
 Sverige 4. Kaj Jansson, Rimbo, Camaro, www.Sunsta.com             91 poäng
 Sverige 5. Robert Kihlbom Botkyrka MK, Chevrolet Camaro           78 poäng
 Sverige 6. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro          74 poäng
 Sverige 7. Börje Eriksson SSK, Chevrolet Camaro                   63 poäng
 Sverige 8. S-E "Lången" Söderberg, Svenska Statoil AB             51 poäng
 Sverige 9. Per Bonté, Utemiljö AB, Chevrolet Camaro               36 poäng
 Sverige 10. Mikael Solbrand, Svenska Reservdelssupport            30 poäng
2001
                       Camaro Cup
 Norge1. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro, OLE Racing     187 poäng      
 Sverige 2. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB    156 poäng
 Sverige 3. Marcus Nyberg Camaro, Stena Gottard Racing Team     142 poäng
 Sverige 4. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB        122 poäng
 Sverige 5. Laila Riis-Pedersen SSK, Chevrolet Camaro            76 poäng
 Sverige 6. Peo Norén, Hyllinge MS, Camaro                       72 poäng
 Sverige 7. Kenneth Ahnelöv Stockholm, Team DeWalt               70 poäng
 Sverige 8. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro           33 poäng
 Sverige 9. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro            32 poäng
 Sverige 10. Benno Andreasson, MK Vättle, Chevrolet Camaro       30 poäng
2002
                       Camaro Cup 
 Norge1. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing         191 poäng
 Sverige 2. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB           128 poäng
 Sverige 3. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB       122 poäng
 Sverige 4. Anders Brofalk Kocktorp MK, Autoexperten                92 poäng
 Sverige 5. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro               76 poäng
 Sverige 6. Göran Pettersson, Bålsta, Camaro, Team Tema Bygg        71 poäng
 Sverige 7. Göran Boström SSK, Boström Motorsport                   67 poäng
 Sverige 8. Peo Norén, Hyllinge MS, Camaro                          60 poäng
 Sverige 9. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro              53 poäng
 Sverige 10. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro          15 poäng
2003
                       Camaro Cup 
 Sverige 1. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB        184 poäng
 Sverige 2. Anders Brofalk Kocktorp MK, Autoexperten                170 poäng
 Norge3. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing          165 poäng
 Sverige 4. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB            138 poäng
 Sverige 5. Göran Boström SSK, Boström Motorsport                   136 poäng
 Sverige 6. Peo Norén, Hyllinge MS, Camaro                          134 poäng
 Sverige 7. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro              115 poäng
 Sverige 8. Göran Pettersson, Bålsta, Camaro, Team Tema Bygg         91 poäng
 Sverige 9. Bengt Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB              84 poäng
 Sverige 10. Håkan Ricknäs RHK, Team Söderlarm                       62 poäng
2004
                       Camaro Cup 
 Sverige 1. Kristoffer Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB        134 poäng
 Sverige 2. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB            107 poäng
 Norge3. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing           83 poäng
 Sverige 4. Mikael Gunnarsson, Kristianstad MK, Camaro               67 poäng
 Sverige 5. Janne "Cash" Nilsson SSK, Chevrolet Camaro               65 poäng
 Sverige 6. Thomas Gustavsson Borlange MK, Chevrolet Camaro          61 poäng
 Sverige 7. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro                58 poäng
 Sverige 7. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro           53 poäng  
 Sverige 9. Anders Brofalk Kocktorp MK, Team MECA                    48 poäng
 Sverige 10. Bengt Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB             47 poäng
2005
                       Camaro Cup
 Norge1. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing           56 poäng
 Sverige 2. Janne "Cash" Nilsson SSK, Team "Cash" Nilsson            51 poäng
 Sverige 3. Christian Nilsson, Team "Cash" Nilsson                   26 poäng
 Sverige 4. Tony Bryntesson, SHRA Jönköping, Team Bryntesson         23 poäng
 Sverige 5. Thomas Gustavsson Borlänge MK, Chevrolet Camaro          17 poäng
 Sverige 6. Jörgen Eriksson SMK Hedemora, Chevrolet Camaro           16 poäng 
2006
                       Camaro Cup
 Norge1. Olé Martin Lindum, Chevrolet Camaro OLE Racing          364 poäng
 Sverige 2. Marcus Lundström SSK, Gnosjö Automatsvarv AB            358 poäng
 Sverige 3. Anders Brofalk Kocktorp MK, Team MECA                   352 poäng
 Sverige 4. Fredrick Bylund, Kolsva MS, Team Bylund                 258 poäng
 Sverige 5. Thomas Gustavsson Borlänge MK, Chevrolet Camaro         250 poäng
 Sverige 6. Jonny Gustavsson Björbo, Chevrolet Camaro               246 poäng
 Sverige 7. Janne "Cash" Nilsson SSK, Team "Cash" Nilsson           222 poäng
 Sverige 8. Bosse Högberg Sollentuna BK, Chevrolet Camaro           208 poäng
 Sverige 9. Christian Nilsson,Västerås MS, Team "Cash" Nilsson      198 poäng
 Sverige 10. Jan Aronsson, Skene MS, Chevrolet Camaro               184 poäng
2007
                       Camaro Cup
 Sverige 1. Anders Brofalk #69, Camaro, Team Bryntesson             386 poäng
 Sverige 2. Per-Gunnar Andersson #696, Camaro, Team Bryntesson      362 poäng
 Sverige 3. Jonny Gustavsson #2, Borlänge MK, Chevrolet Camaro      338 poäng
 Sverige 4. Magnus Krokström #66, Camaro, Team Bryntesson           330 poäng
 Sverige 5. Marcus Lundström #43, Lundström motorsport              272 poäng
 Norge 6. Ole Martin Lindum #37, Lindum-Konserud Racing           254 poäng
 Norge 7. Bernard Kongserud #39, Lindum-Konserud Racing           218 poäng
 Sverige 8. Christian Nilsson #20, Team "Cash" Nilsson              192 poäng
 Sverige 8. Jan Aronsson #35, Skene MS, Chevrolet Camaro            192 poäng
 Sverige 10.Kjell Folkesson, Björkviks MC, Chevrolet Camaro         186 poäng
2008
                       Riksmästerskap RM i Camaro Cup
 Sverige 1. Anders Brofalk #69, Team Bryntesson                      92 poäng
 Norge 2. Ole Martin Lindum #37, Lindum-Konserud Racing            63 poäng
 Sverige 3. Magnus Krokström #66, Team Bryntesson                    63 poäng 
 Sverige 4. Mikael Wärn #77, MPW Racing                              56 poäng
 Norge 5. Bernard Kongserud #39, Lindum-Konserud Racing            43 poäng
 Sverige 6. Marcus Lundström # 43, Lundström motorsport              26 poäng
 Sverige 7. Jonny Gustavsson #2 Eljas Motorsport                     25 poäng
 Sverige 8. Fredrick Bylund #11, Team Bylund                         22 poäng
 Sverige 9. Mårten Hansén #18, Team Bålstasläpet/Magnum Racing       18 poäng
 Sverige 10. Jörgen Eriksson #45, Rättviks Racing                    15 poäng
2008
                       Championship i Camaro Cup
 Sverige 1. Anders Brofalk #69, Team Bryntesson                     404 poäng
 Sverige 2. Mikael Wärn #77, MPW Racing                             332 poäng
 Sverige 3. Magnus Krokström #66, Team Bryntesson                   324 poäng
 Norge 4. Ole Martin Lindum #37, Lindum-Konserud Racing           310 poäng
 Sverige 5. Marcus Lundström # 43, Lundström motorsport             266 poäng
 Norge 6. Bernard Kongserud #39, Lindum-Konserud Racing           258 poäng
 Sverige 7. Jonny Gustavsson #2 Eljas Motorsport                    222 poäng
 Sverige 8. Fredrick Bylund #11, Team Bylund                        202 poäng
 Sverige 9. Jörgen Eriksson #45, Rättviks Racing                    172 poäng
 Sverige 10. Mårten Hansén #18, Team Bålstasläpet/Magnum Racing     170 poäng
2008
                       Junior Championship i Camaro Cup
 Sverige 1. Mårten Hansén #18, Team Bålstasläpet/Magnum Racing      168 poäng
 Sverige 2. Christian Nilsson #20, Team "Cash" Nilsson              134 poäng
 Sverige 3. Algot Öberg #18 Eljas motorsport                        124 poäng
 Sverige 4. Tommie Eliasson #52, Team X3M                           120 poäng
 Sverige 5. Niklas Johansson #99, Nice Engineering                  119 poäng
 Sverige 6. Mikael Granberg #35, Team Fini-Granberg Motorsport      116 poäng
 Sverige 7. Daniel Svensson #57, Lundström motorsport                43 poäng
2009
                       Riksmästerskap RM i Camaro Cup
 Norge 1. Ole Martin Lindum #37, Lindum-Konserud Racing            267 poäng 
 Sverige 2. Magnus Krokström #66, Team Bryntesson                    256 poäng
 Sverige 3. Anders Brofalk #69, Team Bryntesson                      213 poäng  
 Sverige 4. Mikael Wärn #77, MPW Racing                              204 poäng
 Sverige 5. Fredric Magnusson # 86, Team Magnusson Motorsport        195 poäng
 Sverige 6. Marcus Palnér #96, Team Bryntesson                       176 poäng
 Sverige 7. Jonas Nilsson # 33, JN Racing                            160 poäng
 Sverige 8. Jörgen Eriksson #45 Emerén Motorsport                    157 poäng
 Sverige 9. Marcus Larsson #64, Fini-Granberg Motosport              149 poäng
 Sverige 10. Stefan Jacobsson #73, Nice Engineering                  143 poäng
2009
                       Junior Championship i Camaro Cup
 Sverige 1. Fredric Magnusson # 86, Team Magnusson Motorsport        273 poäng
 Sverige 2. Marcus Palnér #96, Team Bryntesson                       261 poäng
 Sverige 3. Marcus Larsson #64, Fini-Granberg Motosport              252 poäng
 Sverige 4. Tommy Eliasson #52, Team X3M                             242 poäng
 Sverige 5. Hampus Lindqvist #4 Lindqvist Racing                     176 poäng
 Sverige 6. Niklas Johansson #99, Nice Engineering                   150 poäng
 Sverige 7. Daniel Svensson #57, Lundström motorsport                146 poäng
 Sverige 8. Fredrik Ros #22, Team Ros                                 76 poäng
 Sverige 9. Christian Nilsson #20, Team "Cash" Nilsson                42 poäng 
2010
                       Riksmästerskap RM i Camaro Cup
 Sverige 1. Tomas Engström #17, Brings Racing                        303 poäng 
 Sverige 2. Alexander Graff #16, Brings Racing                       300 poäng
 Sverige 3. Fredrik Ros #47, Emerén Motorsport                       257 poäng  
 Sverige 4. Anderas Ahlberg #5, BMS Events                           194 poäng
 Sverige 5. Michael Wärn #77, Memphis Racing                         177 poäng
 Sverige 6. Magnus Krokström #48, Memphis Racing                     177 poäng
 Sverige 7. Peggen Andersson #9, Usabil.nu                           157 poäng
 Sverige 8. Tobias Brink #1 Brink Motorsport                         142 poäng
 Norge 9. Ole Martin Lindum #37, Lindum Racing                     139 poäng
 Sverige 10. Mikael Granberg #8, www.fini.se                         137 poäng
2010
                       Camaro Cup Gen 4
 Sverige 1. Marcus Larsson #64, Bryntesson Motorsport                351 poäng 
 Sverige 2. Hampus Lindqvist #4, Memphis Racing                      250 poäng
 Sverige 3. Andrè Andersson #20, Orange Performance                  215 poäng  
 Sverige 4. Jörgen Edström #91, MPS Motorsport                       178 poäng
 Sverige 5. Simon Reinberth #40, Eljas Motorsport                    165 poäng
 Sverige 6. Margaretha J Hagman #44, Maggan Racing                   148 poäng
 Sverige 7. Daniel Svensson #57, Lundström Motorsport                134 poäng
 Sverige 8. Jonas Nilsson #33 JN Racing                              129 poäng
 Sverige 9. Richard Berggren #84, Memhis Racing                       88 poäng
 Sverige 10. Jonny Gustavsson #2, Björbo Racing                       48 poäng
2010
                       Junior Championship i Camaro Cup
 Sverige 1. Alexander Graff # 16, Brings Racing                      321 poäng
 Sverige 2. Fredrik Ros #47, Emrèren Motorsport                      297 poäng
 Sverige 3. Andreas Ahlberg #5, BMS Events                           255 poäng
 Sverige 4. Tobias Brink #1, Brink Motorsport                        231 poäng
 Sverige 5. Mikael Granberg #8 www.fini.se                           220 poäng
 Sverige 6. Ted Brink #7, Brink Motorsport                           187 poäng
 Sverige 7. Marcus Palnér #96, Bryntesson motorsport                 185 poäng
 Sverige 8. Tommie Eliasson #52, Orange Performance                  169 poäng
 Sverige 9. Marcus Larsson #64, Bryntesson Motorsport                160 poäng
 Sverige 10. Stein Frederic Akre #98, Team Trysil                    136 poäng 

Spel[redigera | redigera wikitext]

I Digital Illusions, CE. spel STCC 2 från 1999 är Camaro Cup en av de två tillgängliga mästerskapen (det andra är STCC).

Under 2008 släppte SimBin Studios i samarbete med STCC AB spelet STCC – The Game till PC. Spelet innehåller alla banor, förare och bilar som var med under 2008 årets säsong. Spelet är en fristående version av spelet RACE 07.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]