Puttgarden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Putgarten.
Puttgarden
By
Färjeläget i Puttgarden. Oktober 2005.
Färjeläget i Puttgarden. Oktober 2005.
Land  Tyskland
Förbundsland Schleswig-Holstein
Folkmängd Cirka 200
Satellitbild över Fehmarn med färjelinjen utmärkt
Färjan Prins Richard.

Puttgarden är en mindre ort vid Östersjön på ön Fehmarns nordkust, i Tyskland. Orten, som har cirka 200 invånare,[källa behövs] är framför allt känd för sitt färjeläge. Färjelinjen mellan Puttgarden och Rødbyhavn i Danmark (se Rødby–Puttgarden), som öppnades 1963, är en av de viktigaste förbindelserna mellan Skandinavien och den europeiska kontinenten. Puttgarden ingår i stadskommunen Fehmarn sedan 2003.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Puttgarden omnämns för första gången 1198, men orten spelade en obetydlig roll ända till efter andra världskriget.

Före kriget gick tåg- och biltrafik mellan Skandinavien och kontinenten över den danska hamnen i Gedser till antingen Rostock eller Lübeck, och via Trelleborg–Sassnitz. När gränserna drogs om efter kriget, och järnridån drogs alldeles öster om Lübeck, togs gamla planer om en "fågelvägslinje" (Vogelfluglinie) via ön Fehmarn upp igen. Namnet kommer av att det är en vanlig flyttväg för fåglarna på väg till/från Skandinavien. Från Puttgarden och över Fehmarnsundbron går järnvägen Hamburg–Puttgarden.

1963 byggdes Fehmarnsundbron (Fehmarsundbrücke), en bro mellan Fehmarn och fastlandet. Den är 935 meter lång. Tidigare fick man ta en färja över till tyska fastlandet.

Ett principavtal har ingåtts mellan Danmark och Tyskland om att bygga en tunnel mellan länderna, Fehmarn Bält-förbindelsen. Denna förbindelse kommer enligt planerna att ersätta färjelinjen 2018.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]