Pyrolasläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För musikalbumet, se Pyrola (album)
Pyrolasläktet
Grönpyrola (P.  chlorantha)
Grönpyrola (P. chlorantha)
Systematik
Domän Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Ljungordningen
Ericales
Familj Ljungväxter
Ericaceae
Släkte Pyrolasläktet
Pyrola
Vetenskapligt namn
§ Pyrola
Auktor Linné, 1753
Arter
Hitta fler artiklar om växter med

Pyrolasläktet (Pyrola) är ett växtsläkte i familjen ljungväxter med 30-40 arter. De förekommer i norra tempererade regionen och söderut till norra Sumatra.

Det är fleråriga, kala örter som är vintergröna. Bladen är rundade eller något ovala, helbräddade eller lite sågade och är samlade i en rosett vid basen. Stjälken är lång, smal och sticker upp ur bladrosetten en bra bit, den har även små fjäll på sig. Blommorna är femtaliga och hänger i en allsidig klase uppe på stjälken, de kan vara vita (vitpyrolan, klotpyrolan och klockpyrolan), gröna (grönpyrolan) eller rosa (klotpyrolan), foderbladen är korta och grönaktiga. Pyrolor har 10 ståndare och två poröppningar, fruktämnet är översittande. De har ett stift som oftast är utskjutande och märket är knapplikt. Frukten är en femrummig kapsel och fröen är mycket små och långsmala.

Kromosomtal: 2n=46 (grönpyrola, klotpyrola, vitpyrola), 2n=92 (klockpyrola).

Förut ingick även arterna ögonpyrola (Moneses uniflora), björkpyrola (Orthilia secunda) och ryl (Chimaphila umbellata) i släktet Pyrola, men dessa fördes för ett tag sen till tre andra släkten.

De fyra släktena pyrolasläktet (Pyrola), björkpyrolasläktet (Orthilia), rylsläktet (Chimaphila) och ögonpyrolasläktet (Moneses) utgjorde förut familjen Pyrolaceae, men numera betraktas den som en del av familjen ljungväxter (Ericaceae).

Pyrolorna har fått sitt släktnamn från päronet (Pyrus), för att pyrolornas blad är så lika päronens blad.

Av pyrolasläktet förekommer fyra i Sverige.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]