Pysslingkaktussläktet

Från Wikipedia
Pysslingkaktussläktet
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningNejlikordningen
Caryophyllales
FamiljKaktusar
Cactaceae
UnderfamiljCactoideae
TribusNotocacteae
SläktePysslingkaktussläktet
Frailea
Vetenskapligt namn
§ Frailea
AuktorBritt.&Rose,1922[1]
Arter

Pysslingkaktussläktet[2] (Frailea) är ett suckulent växtsläkte inom familjen kaktusväxter.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Arter inom pysslingkaktussläktet blir sällan högre än tio centimeter och har stammar som är från klotrunda till kort cylindriska. Längden på taggarna varierar från korta till långa, sitter i vissa fall i kamlika rader och de har varierande färger. Areolerna sitter på de längsgående åsarna och taggarna strålar ut från dessa, som sig bör. Blommorna är trattformade och är gula i olika nyanser, från bleka till djupgula och är förhållandevis stora i jämförelse till plantan. De utvecklas på toppen av plantan och slår ut under sommarhalvåret, men endast om de får tillräckligt med solljus. Det är vanligt att dessa arter blommar i mycket unga år, men de har även förmågan att sätta frukt utan att blomma.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Pysslingkaktussläktet kommer ursprungligen från Sydamerika och kan påträffas över hela Anderna från Colombia till Argentina, men finns även i södra Brasilien och Uruguay.

Odling[redigera | redigera wikitext]

Arter inom pysslingkaktussläktet är frostkänsliga och kräver mycket väldränerad, sandig jordblandning med hög humushalt och bör placeras på en halvskuggig plats. Odlas med fördel i kruka inomhus och bör då placeras torrt, ljust och välventilerat. Så länge de inte uttsätts för frost kan de odlas utomhus. Förökas enklast från frö.

Referenser[redigera | redigera wikitext]