Rädd att flyga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rädd att flyga
Författare Erica Jong
Originaltitel Fear of Flying
Originalspråk Engelska
Land  USA
Utgivningsår 1973
Typ Roman
För rädslan att åka flygplan, se flygrädsla.

Rädd att flyga är en bok från 1973 av den amerikanska författaren Erica Jong. Boken räknas som en feministisk bibel i många kretsar. Det odödliga uttrycket "det knapplösa knullet" myntades i Erica Jongs feministbibel från 1973 (på svenska 1975). Den slog ner som en bomb i sin samtid, på grund av sin frispråkighet och sin öppenhet kring sex och framför allt kvinnlig sexualitet. Full av fräckhet, livsbejakelse och skratt. Numera är den en modern klassiker, som ständigt hittar nya läsare. Den har i dag sålt i över 18 miljoner exemplar världen över.

Känt är även inledningen av boken, som lyder[1]:

Det satt 117 psykoanalytiker på Pan American-planet till Wien. Jag hade behandlats av minst sex av dem. Och gift mig med en sjunde.

I populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Boken har även nämnts i andra populärkulturella verk, bland annat i Berts dagbok där Berts klass "måste" låna böcker, och Bert råkar låna den av misstag. Hans lärarinna frågar då om han brukar läsa sådana böcker, och Bert försöker komma undan med att han lånade den åt sin pappa. I själva verket är Bert (som då går i 5:an) mindre intresserad av att läsa, och lånar slumpvis böcker utan att läsa dem.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.livet.se/ord/108789_Det_satt_117_psykoanalytiker_p.pdf
  2. ^ Berts dagbok, Rabén & Sjögren, 1987