Rädisa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rädisa
Bunch of raphanus.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kålordningen
Brassicales
Familj Korsblommiga växter
Brassicaceae
Släkte Rättikor
Raphanus
Art Rädisa
R. sativus
Vetenskapligt namn
§ Raphanus sativus
Auktor L., 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Rädisa (Raphanus sativus var. sativus) är en ett- eller tvåårig ört i familjen korsblommiga växter. Bladen sitter i en rosett och är flikigt ovala. Rädisans uppsvällda stamknöl[1] äts som grönsak.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Det är okänt var rädisan ursprungligen kommer från. Den har länge odlats som kulturväxt i Kina och Japan. Romarna kände till växten vid vår tideräknings början. På 1500-talet kom rädisan till Nordeuropa och den har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Den finns dokumenterad i Hovförtäringen 1636.[källa behövs] Den blev emellertid inte vanlig som kulturväxt i Sverige förrän på 1800-talet.

Blommande rädisa

Rädisa som grönsak[redigera | redigera wikitext]

Rädisan skördas genom att man drar upp den ur jorden, precis som med morötter. Det är vanligtvis stamknölen som äts, men även blasten kan användas som salladsblad, finhackad eller tillagad. Rädisor är ofta runda och skarpt röda utanpå och vita inuti och äts vanligtvis råa. De varierar i utseende beroende på sort. Det finns avlånga, runda, helt röda, rödvita eller helt vita rädisor. Dessutom finns sorter där man äter fröbaljorna. Rädisor kan ha en ganska stark smak, vilken beror på senapsoljor som framförallt finns i de yttersta lagren. Rädisor skördas tidigt; står de länge blir de träiga. De äts vanligen färska eller hastigt kokta.

Rädisor innehåller näringsämnen som natrium, vitamin C och kostfiber.

Rädisor kan odlas i växthus och finns därför vanligen färska året om i handeln. De saluförs endera i knippen eller i plastpåsar med blasten bortrensad. Rädisor för export odlas bland annat i Nederländerna och i Israel.

Rättika[redigera | redigera wikitext]

Rättikan är en större varietet av Raphanus sativus, med milda (vitskaliga) och skarpa (svartskaliga) varianter. Rättikor är även det svenska namnet på hela växtsläktet Raphanus.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Rädisa". Den virtuella floran. Läst 17 mars 2014.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]