Räknande

Från Wikipedia
För skriftligt krav på betalning, se Faktura. För läran om räknesätten, se Aritmetik. För resultaträkning, se Resultaträkning.

Att räkna är att beskriva ett antal med ett motsvarande naturligt tal. Att räkna förknippas ofta med att fastställa och uttrycka ett antal språkligt med hjälp av till exempel räkneord eller siffror. Räknande utgör grunden för beräkningar i aritmetik och annan matematik.

Olika räknemetoder som används i vardagen är till exempel huvudräkning, fingerräkning och överslagsräkning.

Barns lärande

Barn börjar lära sig räkna i förskoleåldern. Vanligen börjar barn med att lära sig talserien från ett och uppåt som en räkneramsa, utan att egentligen förstå talens kardinalitet,[1] för att senare förstå ordens betydelse och koppla samman dem med ett visst antal.[2][3]

Barn med downs syndrom har vanligen mycket svårt att förstå talens betydelse även om de kan lära sig talserien utantill som en räkneramsa.[4]

Exklusiv och inklusiv räkning

I inklusiv räkning ingår det objekt som man utgår från i antalet. Inklusiv räkning används för att namnge musikaliska intervall (där en prim innebär en skillnad på 0 tonsteg, en sekund ett tonsteg och så vidare) och i vissa fall för kalendrar.

Källor

  1. ^ Fuson, K.C. (1988). Children's counting and concepts of number. New York: Springer–Verlag.
  2. ^ Le Corre, M., & Carey, S. (2007). One, two, three, four, nothing more: An investigation of the conceptual sources of the verbal counting principles. Cognition, 105, 395–438.
  3. ^ Le Corre, M., Van de Walle, G., Brannon, E. M., Carey, S. (2006). Re-visiting the competence/performance debate in the acquisition of the counting principles. Cognitive Psychology, 52(2), 130–169.
  4. ^ http://www.svenskadownforeningen.se/hur-lar-sig-barn-att-rakna/

Se även

Externa länkar

Matematikportalen – portalen för matematik på svenskspråkiga Wikipedia.