Rättfärdig bland folken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Diplom till Maria Kotorba år 2005
Ingången till De rättfärdigas trädgård

Rättfärdig bland folken är en utmärkelse av staten Israel för icke-judar, som med risk för eget liv skyddade judar under det andra världskriget.

Rättfärdig bland folken (på hebreiska חסידי אומות העולם, Chassidey Umot Haolam) är också ett begrepp i judendomen, som syftar på icke-judar som följer de noakidiska lagarna och därmed är garanterade en plats i paradiset.

Utmärkelsen[redigera | redigera wikitext]

Yad Vashem, den israeliska myndigheten för hågkomst av Förintelsens martyrer och hjältar, bildades 1953 av det israeliska parlamentet (Knesset). En av myndighetens uppgifter är att hedra de "rättfärdiga bland folken", det vill säga icke-judar som har riskerat sitt liv för att rädda judar undan Förintelsen.

En kommission ledd av en domare i Israels högsta domstol har sedan 1963 haft i uppdrag att tilldela hederstiteln Rättfärdig bland folken till förtjänta människor. Utnämningen ska föregås av en noggrann genomgång av tillgänglig information, inklusive vittnesmål av överlevare och andra ögonvittnen, en bedömning av de omständigheter som förelåg vid det aktuella tillfället samt en bedömning av den risk som räddaren utsatte sig för.

Kriterier för utnämning är bland annat:

  • att en hjälpinsats antingen ska ha skett vid återupprepade tillfällen eller ha varit anmärkningsvärt stor, och
  • att hjälpinsatsen har skett utan syfte att nå penningmässig eller annan vinning i retur

En person som blir erkänd som Rättfärdig bland folken får en medalj och ett diplom och får sitt namn på en "hedersvägg" i De rättfärdigas trädgård vid Yad Vashem-museet i Jerusalem. Yad Vashem-myndigheten har också rätt att tilldela israeliskt hedersmedborgarskap till en Rättfärdig bland folken, efter ansökan från denne eller dennes anhöriga.

Rättfärdig bland folken har också vid två tillfällen deltas ut kollektivt, dels till befolkningen i byn Nieuwlande i Nederländerna, dels till befolkningen i Le Chambon-sur-Lignon i Frankrike.

Den som någonsin har räddat ett människoliv, har därigenom samtidigt räddat en hel värld
— Inskription på medaljen, ett citat ur Talmudtraktaten Sanhedrin[1]

Utdelade utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Till och med år 2014 hade 25.271 personer tilldelats utmärkelsen, baserat på mer än 10.000 vittnesutsagor om hjälpinsatser. Det största antalet mottagare är från Polen (6.454), Nederländerna (5.351), Frankrike (3.760), Ukraina (2.472) och Belgien (1.665). [2]

Tilldelning till personer med anknytning till Sverige[redigera | redigera wikitext]

Urval av andra personer som tilldelats Rättfärdig bland folken[redigera | redigera wikitext]Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ artikeln Gerechter unter den Völkern på tyska Wikipedia
  2. ^ Statistik på Yad Vashems webbplats, läst 2015-03-09
  3. ^ Arv och Minne januari 2010, medlemsblad för Katolsk Historisk Förening, läst 2015-03-09

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]