Rättsantropologi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rättsantropologisk rekonstruktion av ett ansikte, och längst ner till höger ett fotografi på den sedermera identifierade döda.

Rättsantropologi är ett tvärvetenskapligt forskningsfält som syftar till person- och kroppsidentifiering av kroppar, vanligtvis lik, samt till att utröna eventuella skador som kan bidra till att patologer kan fastställa en dödsorsak. Det har både med fysisk antropologi och kriminalteknik att göra.

Rättsantropologin arbetar vanligen med lik som på något sätt är intill oigenkännlighet förstörda, t.ex. genom förruttnelse, brännskador eller stympning. De kan då, beroende på arten av förstörelse, försöka förstå hur ansiktsdragen sett ut, bestämma kön, ålder och ursprung, bestämma tidpunkten för dödsfallet, och identifiera likets skador. En stor del av fältet innefattar osteologiska undersökningar av liket, men rättsantropologin kan också studera hår, eventuella insekter i närheten av liket, och annat som kan ge upplysningar av kroppens identitet och om dödsfallet. Genom osteologin kan uppgifter erhållas om hur den döda har levat.

I andra fall kan rättsantropologin ägna sig åt att identifera levande personer som av någon orsak inte omedelbart kan identiferas, till exempel kidnappade barn som upphittats eller andra övergivna barn.

Rättsantropologer arbetar ofta vid enskildas dödsfall, men kan också arbeta med att studera lik i massgravar som ett led i att utröna huruvida folkmord begåtts, samt vid arkeologiska undersökningar av fossiler eller historiska gravar. De samarbetar ofta med odontologer och rättspatologer.

Källor[redigera | redigera wikitext]