Rademachersmedjorna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°22′25″N 16°30′28″Ö / 59.37361°N 16.50778°Ö / 59.37361; 16.50778

Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna är dels ett museum i Eskilstuna, dels smedjor i verksamhet. De är uppkallade efter Reinhold Rademacher.

Smedjorna ligger i Centrum mellan Hamn- och Rademachergatorna och Tull- och Bruksgatorna. De utgjorde en del av Carl Gustafs stads gevärsfaktori, som var anlagt och uppkallat efter Karl X Gustav. En plan för bruket med 120 smedjor av sten ritades av Jean de la Vallée. Men år 1659 stod den första av smedjorna klar. I realiteten byggdes endast 20 smedjor i trä i anslutning till bostadshus och fähus. I närheten återfanns betesmark och odlingar. Varje hushåll vid smedjorna hade lärlingar och gesäller inneboende.

Samuel Schröderstiernas skötebarn fristaden inrättades ungefär på den mark Reinhold Rademacher en gång fått sig tilldelad. Inhemska och utländska arbetare fick här för egen räkning driva verksamhet utan tvång. Alla som slog sig ned i fristaden skulle för all sin tid och för hela sin familj vara befriade från personliga skatter.

År 1906 öppnades stadens första museum i en av smedjorna. Samtidigt sköttes en del smedjor av klensmeder inkallade från Zittern i södra Tyskland. Än i dag drivs smedjorna delvis: i Bergska gården finns knivsmed, i Guldsmedjan guldsmed, i Jernberghska gården en järnsmed och i Kopparsmedjan en kopparsmed.

Braunerhielmska Friluftsteatern spelar sedan 1969 fars på friluftsteatern.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Smestad i förvandling. Eskilstunaindustrin från förr till nu. Stockholm 1985

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]