Radio Data System

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om Radio Data System. För den tredimensionella bildframställningstekniken, se Random Dot Stereogram.

Radio Data System (RDS) är ett system för att sända kort digital information i FM-radio-sändningar. Den mest tydliga användningen är radiostationers namn i displayen på moderna radiomottagare för rundradio.

RDS-systemet gör det möjligt för en bilradio att följa en radiokanal när man åker till ett område som täcks av en annan sändare. RDS kan också låta en radiostation klassa de utsända programmen så att du som lyssnare kan leta efter program som passar just dig och låta radion leta upp det automatiskt. Se tabell i avsnittet programtyper nedan.

Andra användningsområden för RDS är eller har varit differentiell GPS (DGPS) och trafikinformation via Traffic Message Channel (TMC) samt personsökning (MBS) som flyttats till egna frekvenser.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1974 infördes ett system kallat ARI i Västtyskland för aktivering av mottagare vid trafikmeddelanden. Det systemet var dock ganska primitivt och gav lite utrymme för utveckling, varför Sveriges Radio tillsammans med Televerket Radio och Ericsson i mitten av 1970-talet började planera för en ersättare till ARI-systemet.

1983 genomfördes så de första provsändningarna i Stockholm och Norrköping med det nya systemet som i början gick under namnet PI, Program Information. Under tiden som denna utvecklingen pågick arbetade Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) med att testa ett flertal olika system för programinformation. Till slut visade det sig dock att det bästa av dessa system var de svenska PI-systemet.

Vid EBU:s tekniska kommittés möte 1983 standardiserades det svenska PI-systemet och gavs det nya namnet RDS, 1984 publicerades specifikationen. USA antog 1992 en förbättrad version av RDS. En världsstandard för RDS publicerades 2000.

Programtyper[redigera | redigera wikitext]

PTY-kod Informationstyp (i EU)
1 Nyheter
2 Aktuellt
3 Info
4 Sport
5 Utbildning
6 Teater
7 Kultur
8 Vetenskap
9 Underhållning
10 Popmusik
11 Rockmusik
12 Lättlyssnat
13 Lätt klassiskt
14 Klassisk musik
15 Övrig musik
16 Väder
17 Ekonomi
18 För barn
19 Sociala frågor
20 Andliga frågor
21 Telefonväkteri
22 Resor & semester
23 Fritid & hobby
24 Jazzmusik
25 Countrymusik
26 Nationell musik
27 Gamla godingar
28 Folkmusik
29 Dokumentärer
30 Larm test
31 Larm

USA:s standard har en egen PTY-lista.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]