Radiotjänst i Kiruna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Radiotjänst i Kiruna Aktiebolag
Radiotjänst i Kiruna AB:s huvudkontor i Kiruna.
Huvudkontoret för Radiotjänst i Kiruna AB.
Org.nr 556300-4745
Typ Privat aktiebolag
Huvudkontor Sverige Kiruna, Sverige
Nyckelpersoner Eva Hamilton
Styrelseordförande
Carl-Gustav Johansson
Vd
Bransch indrivning av tv-avgift
Antal anställda 208 – December 2012
Historia
Grundat 1988
Grundare Sveriges riksdag
Avknoppat från Televerket
Ekonomi
Omsättning 151,058 miljoner SEK
Rörelseresultat -3,456 miljoner SEK
Vinst efter skatt 0 SEK
Tillgångar 48,618 miljoner SEK
Eget kapital 100 000 SEK
Struktur
Ägare Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR
Moderbolag Sveriges Television Aktiebolag
Övrigt
Webbplats Radiotjanst.se
Fotnoter Siffror från 2012 års bokslut.[1]

Radiotjänst i Kiruna Aktiebolag (RIKAB)[2] är ett svenskt aktiebolag som bildades 1988 sedan riksdagen beslutat att flytta över ansvaret för uppbörden av tv-avgiften från Televerket. Företaget ägs av programbolagen Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Radiotjänsts huvudkontor ligger i Kiruna. Verkställande direktör är Carl-Gustav Johansson.

Radiotjänst ringer och besöker emellanåt de hushåll som ännu inte betalt radio- och tv-avgift. Vid dessa kontakter förs en dialog med hushållet angående vilka regler som gäller avseende avgiftsplikt för tv-mottagare. Med tv-mottagare avses ”... sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål”. Exempelvis Videoapparater, decodrar, datorer och surfplattor faller även de under denna beskrivning. Innehav av tv-mottagare utan att betala tv-licens är ett brott enligt svensk lag och kan resultera i dagsböter som påföljd. All verksamhet inom företaget som berör tv-avgiften regleras av Lag (1989:41) om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst. Tv-pejlare som arbetar åt Radiotjänst använde förr tv-pejling för att utifrån söka av om det fanns en tv-mottagare i en bostad eller lokal.

Radio- och tv-avgiften[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: TV-avgift i Sverige

Sedan 2009 är radio- och tv-avgiften i Sverige 2 076 kronor. Public service-bolagen Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion har en årlig budget på för närvarande ca 7 miljarder kronor. Radiotjänst i Kiruna AB omsatte 2013 ca 160 miljoner kronor, vilket alltså motsvarade 2 procent av kostnaderna för public service i Sverige.

Från januari 2010 är den formella benämningen radio- och tv-avgift.

Radiotjänsts ställning[redigera | redigera wikitext]

Skyldigheten att betala radio- och tv-avgift har prövats i flera fall i svensk domstol. I ett rättsfall gällde saken om en fordran från Radiotjänst skulle anses som en konsumentfordran eller en fordran från det allmänna (staten). Högsta domstolens majoritet ansåg att med stöd av tv-avgiftslagen så skulle fordringarna anses vara det senare (det vill säga en fordran från staten och inte en fordran från ett aktiebolag).

Att det är en fordran från staten innebär att man måste betala radio- och tv-avgiften vid uppmaning därom, annars riskerar man betalningsanmärkning. Om kravet visar sig vara fel är det inte skäl för att undanröja denna anmärkning. Anser man kravet är fel ska man betala och sedan överklaga. Detsamma gäller skatter och vissa andra allmänna avgifter.

Både Förvaltningsrätten i Luleå och Kammarrätten i Sundsvall har under 2013 bekräftat att tillämpningen gällande avgiftsplikt för tillexempel datorer och surfplattor har stöd i lag.

Årets reklamfilm 2009[redigera | redigera wikitext]

2008 och 2009 anlitade Radiotjänst Radiokören för att göra ”tackfilmer” till avgiftsbetalare. Filmen Hembesök vann 2009 reklampriset Guldägget för bästa reklamfilm.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Radiotjänst i Kiruna Aktiebolag”. AllaBolag.se. http://www.allabolag.se/5563004745/bokslut. 
  2. ^ Lag (1989:41) om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst
  3. ^ "2009 | Tack (DraftFCB)", guldagget.se. Läst den 27 augusti 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]