Rasmus på luffen (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rasmus på luffen
Genre(r) Drama
Regissör Olle Hellbom
Producent Olle Hellbom
Manus Astrid Lindgren
Skådespelare Allan Edwall, Erik Lindgren, Jarl Kulle
Originalmusik Gösta Linderholm, Björn Isfält
År 1981
Speltid 105 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb

Rasmus på luffen är en svensk film från 1981, som även visats som TV-serie.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är 1910.[1] Rasmus är en föräldralös pojke som bor på barnhemmet Västerhaga och väntar på att det skall komma ett barnlöst herrskap för att välja ut ett barn att ta som sitt. Men herrskapen väljer alltid flickor med ljust lockigt hår och Rasmus beslutar sig för att rymma, helt ensam då hans bästa vän på barnhemmet - Gunnar - inte följer med.

Under natten rymmer Rasmus till en lada där luffaren Paradis-Oskar redan tagit skydd mot regnet och ligger och sover. På morgonen när Rasmus vaknar och ser luffaren berättar han att han letar efter en far och mor och ber att få slå följe med luffaren.

Först är luffaren väldigt tveksam men efter att de lärt känna varandra ändrar han sig. Paradis-Oskar och Rasmus startar sin vandring, medan de går hittar de också på en egen visa, Kattvisan.

För att försörja sig spelar Oskar dragspel och sjunger visor medan Rasmus samlar in småmynt i Oskars hatt. När de besöker en ort sker där ett rånöverfall som Oskar först blir misstänkt för.

Filmen slutar med att Oskar har tagit Rasmus som sin son och de vandrar tillsammans i ett sommarlandskap sjungande Luffarvisan.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Rasmus på luffen är en nyinspelning av Luffaren och Rasmus från 1955 baserad på manus av Astrid Lindgren; boken om Rasmus på luffen kom först 1956. När filmen skulle spelas in och man sökte efter en Rasmus önskade över 700 pojkar få rollen.

I filmen från 1955 spelade Lena Nyman en guldlockig barnhemsflicka som i filmens början blir utvald av en fin dam som kommer till barnhemmet för att välja ut ett fosterbarn. Scenen finns med även i nyinspelningen - där spelar Lena Nyman den fina damen och Victoria Törnqvist spelar den guldlockiga flickan.

Denna var regissör Olle Hellboms sista film.

Stadsmiljöerna filmades i Gamla Linköping i Östergötland.

De flesta scener som är inspelade på landet är tagna i Dunkers socken i Södermanland.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Rasmus på luffen". Sfi.se. Läst 3 december 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]