Rasmus på luffen (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rasmus på luffen
Genre Drama
Regissör Olle Hellbom
Producent Olle Hellbom
Manus Astrid Lindgren
Skådespelare Allan Edwall, Erik Lindgren, Jarl Kulle, Håkan Serner
Originalmusik Gösta Linderholm, Björn Isfält
Premiär 1981
Speltid 105 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb

Rasmus på luffen är en svensk dramafilm från 1981, som även visats som TV-serie.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är 1910.[1] Rasmus är en föräldralös pojke som bor på barnhemmet Västerhaga och väntar på att det skall komma ett barnlöst herrskap för att välja ut ett barn att ta som sitt. Men herrskapen väljer alltid flickor med ljust lockigt hår och Rasmus beslutar sig för att rymma, helt ensam då hans bästa vän på barnhemmet, Gunnar, inte följer med.

Under natten rymmer Rasmus till en lada där luffaren Paradis-Oskar redan tagit skydd mot regnet och ligger och sover. På morgonen när Rasmus vaknar och ser luffaren berättar han att han letar efter en far och mor och ber att få slå följe med luffaren.

Först är luffaren väldigt tveksam men efter att de lärt känna varandra ändrar han sig. Paradis-Oskar och Rasmus startar sin vandring, medan de går hittar de också på en egen visa, Kattvisan.

För att försörja sig spelar Oskar dragspel och sjunger visor medan Rasmus samlar in småmynt i Oskars hatt. När de besöker en ort sker där ett rånöverfall som Oskar först blir misstänkt för.

När konung Gustav V kommer till stan sker ett rån till hos fru Hedberg och enligt hennes piga var Oskar och Rasmus där, men de var bara där för att spela för fru Hedberg. Då blir de tvungna att fly och gömma sig i ett övergivet hus i skogen.

Men huset visar sig vara de riktiga rånarnas gömställe, Hilding Lif och hans kumpan Liander. När Lif och Liander har gått hittar Oskar och Rasmus deras skrin med de stulna pengarna och fru Hedbergs halsband. Lif och Liander kommer tillbaka till huset efter att de kom på att de såg saker som de inte har placerat där, t.ex. nyplockade blommor i en flaska och sockerlådor. Rasmus lockar Liander efter sig och låser in honom i potatiskällaren medan Oskar slåss mot Lif. Efteråt sticker Oskar och Rasmus iväg.

Polisen hittar sen Oskar och Rasmus och Oskar blir arresterad. Rasmus flyr från polisen och blir sen tagen av Lif och Liander. Oskar har gömt de stulna pengarna och är den ende som vet var de är och då erbjuder sig Lif och Liander att släppa ut Oskar ur fängelset om han berättar var pengarna är. Oskar väljer att berätta var pengarna är men just då kommer polisen, de blir övertygade om att Oskar är oskyldig så de släpper honom och Rasmus och arresterar Lif och Liander.

Oskar och Rasmus går till den rike bonden Nilssons gård i Stensättra för att få en matbit. Paret Nilsson har länge velat adoptera ett barn så Rasmus har nu chansen att bli adopterad, precis som han ville. Avtalet var ju att Rasmus skulle få vara med Oskar tills han har hittat en familj och det har han gjort nu, så nu får de gå skilda vägar. Men redan nästa morgon vill Rasmus hellre vara med Oskar och paret Nilsson accepterar det.

Filmen slutar med att Oskar har tagit Rasmus som sin son och de går hem till Oskars fru Martina som först blir lite arg men sen blir hon glad över att se sin man igen och att hon nu har fått ett barn. Sen vandrar Oskar och Rasmus tillsammans i ett sommarlandskap sjungande Luffarvisan.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Rasmus på luffen är en nyinspelning av Luffaren och Rasmus från 1955 baserad på manus av Astrid Lindgren; boken om Rasmus på luffen kom först 1956. När filmen skulle spelas in och man sökte efter en Rasmus önskade över 700 pojkar få rollen.

I filmen från 1955 spelade Lena Nyman en guldlockig barnhemsflicka som i filmens början blir utvald av en fin dam som kommer till barnhemmet för att välja ut ett fosterbarn. Scenen finns med även i nyinspelningen - där spelar Lena Nyman den fina damen och Victoria Törnqvist spelar den guldlockiga flickan.

Denna var regissör Olle Hellboms sista film. Stadsmiljöerna filmades i Gamla Linköping i Östergötland. De flesta scener som är inspelade på landet är tagna i Dunkers socken i Södermanland.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Rasmus på luffen". Sfi.se. Läst 3 december 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Rasmus på luffenSvensk Filmdatabas