Rayman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Rayman är en fiktiv figur i dator- och TV-spel. Rayman är också namnet på ett TV-spel där figuren Rayman är huvudpersonen.

Spel[redigera | redigera wikitext]

Rayman[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rayman (spel)

Rayman är tillverkat av Ubisoft och släpptes 1995. I spelet Rayman måste spelaren rädda världen från den onde Mr. Dark som har tillfångatagit alla i Raymans värld. Det ankommer på Rayman att rädda alla "burar".

Rayman 2: The Great Escape[redigera | redigera wikitext]

Uppföljaren till Rayman heter Rayman 2: The Great Escape och släpptes 1999. Detta är det andra äventyret med Rayman. I det spelet har Rayman, tillsammans med sin gode vän Globox, som kan dansa regndans, blivit kidnappad av onda rymdpirater. Rayman har förlorat sina krafter, men hans vänner planerar att frita honom och rädda världen från de onda rymdpiraterna. För att göra det så måste spelaren hitta fyra magiska masker som finns dolda i mystiska tempel. När de har hittats så ska han/hon ge dem till trollkarlen Polocus. Därefter ska spelaren ta sig till rymdpiraternas ledare Razorbeard, som försöker ta över världen. För att klara spelet måste Rayman besegra honom.

Rayman 3: Hoodlum Havoc[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rayman 3: Hoodlum Havoc

Det tredje Rayman-spelet heter Rayman 3: Hoodlum Havoc. I det spelet ska spelaren kämpa mot alla Lums, som tidigare var röda, men nu har blivit förvandlade till svarta Lums. Spelaren ska kämpa mot Hoodlum i spelet och rädda "burar" som har "teensies" inuti sig, och han/hon ska hitta diamanter och bonusar. Raymans kompis Globox är med i nästan hela spelet, men ledaren för de svarta Lums – André – har varit instängd i Globoxs mage under spelets gång. Spelaren får se filmklipp som bl.a. visar när några läkare försöker att operera bort André ur Globoxs mage genom att försöka irritera André med musik. Det här spelet släpptes 2003 och finns till Playstation 2, Nintendo Gamecube, Xbox, Game Boy Advance och PC. Det är tillverkat av Ubisoft.

Rayman: Hoodlums' Revenge[redigera | redigera wikitext]

Rayman: Hoodlums' Revenge, är ett plattformsspel från 2005 till spelkonsolen Game Boy Advance. Det utvecklades av Ubisoft och är det fjärde spelet med Rayman i huvudrollen.

Rayman Raving Rabbids[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rayman Raving Rabbids

Rayman Raving Rabbids (2006) är titeln på ett spel släppt till Playstation 2, Playstation 3, Gameboy Advance, Nintendo DS, Nintendo Wii, PC samt Mac.

Rayman Origins[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rayman Origins

Rayman Origins är ett kombinerat plattform/actionspel som utspelar sig efter Rayman 3. Det första utgivningsdatumen låg i mitten på november 2011. Det har släppts till Wii, Playstation 3, Playstation Vita, PC samt Xbox 360 och det kommer att släppas till Nintendo 3DS.

Rayman Legends[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rayman Legends

"Rayman Legends" är ett Rayman-spel till Nintendo Wii U, Xbox 360, Playstation 3, och PC. Likt Rayman Origins, men ett av de mest respekterade spelen i testhörnorna på Wii U, alltså på E3 och andra liknande spelfestivaler. Kom ut i september 2013

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Admiral Razorbeard[redigera | redigera wikitext]

Admiral Razorbeard är Raymans huvudfiende i Rayman 2: The Great Escape. Han har ett stort piratskepp där hans robotarmé har fångat alla i Raymans värld och det är Raymans uppgift att besegra honom. Han har en annan roll i spelen Rayman Arena och Rayman Rush då han inte är ond utan har blivit gladiator. Han är inte längre med i de nya Rayman-spelen men han och hans besättning dyker upp som statyer, vilket ska föreställa en parodi av Da Vincis målning Nattvarden i Rayman 3: Hoodlum Havoc. I Rayman Multiplayer har han även en fru (Razorwife) som låses upp en bit in i spelet.

Globox[redigera | redigera wikitext]

Globox finns med i alla Raymanspel utom det första. Han dyker upp i tvåan, där han tillsammans med Rayman blir instängd i en cell, men lyckas fly utan att någon märker det. Globox har också en fru som heter Uglette, tillsammans har de mer än 600 barn som man bl.a. ska rädda i Rayman Raving Rabbids.

Uglette[redigera | redigera wikitext]

"Uglette" är Globox hustru, dyker upp i andra spelet i samband med Globox. Dom har tillsammans mer än 600 barn som också nästan alla blivit tillfångna tagna i det andra spelet. Uglette medverkar ändast i tvåan.

Fen Ly[redigera | redigera wikitext]

"Fen Ly" (Ly the Fairy) är Raymans flickvän. Dyker upp i tvåan och medverkar ändast i den, dyker i det tredje spelet upp som staty i ett hemligt rum i en bana där. Fen Ly blev tillfången av rymdpiraterna och Rayman räddade henne ur den gallerstrål buren. Som tack ger hon Rayman olika superkrafter, som hon senare i dom olika banorna gör, när Rayman själv inte har någon speciel tillgång till att utföra något farligt äventyr genom en bana, som då Fen Ly dyker upp och ger honom en tillgångande kraft som Rayman har till hjälp med för att gå igenom den banan.

Teensiesarna[redigera | redigera wikitext]

"Teensiesarna", är varelser som hjälper Rayman att passera olika portar som leder till dom olika banorna. Även dom blir tillfångna tagna i Rayman spelen utom den första. Teensiesarna dök upp först i tvåan och medverkar även i trean och ibland i dom nya Rayman spelen.

Clark[redigera | redigera wikitext]

"Clark" är en av Raymans vänner, han medverkar ändast i tvåan. Han är väldigt stark och slåss och förstör dom onda rymdpiraterna. I en bana i tvåan hade Clark tappat sina starka krafter och begärde Rayman att hämta ett Livs-elixir, som gjorde att Clark återfår sin styrka igen.

Mr Dark[redigera | redigera wikitext]

"Mr Dark" är Raymans första huvudfiende i deput spelet. Han har tillfångat alla invånare i Raymans värld och då är det Raymans uppdrag att rädda dom etthundra burarna. Mr Dark medverkar ändast i det första spelet. Han hade även hantlangare som Rayman måste besegra för att komma vidare mot honom i spelet i dom olika banorna. Kallades för "Skuggmannen" i dom lärorika spelen om Rayman som var översatt på svenska.

Mosquito[redigera | redigera wikitext]

"Mosquito" dyker upp i det första spelet och medverkar i Rayman Revolution (Ps2-versionen), i det första spelet är han en av Mr Darks hantlangare som Rayman lyckas besegra och då byte Mosquito sida och blev god och hjälpe Rayman att flygga på honom över vattnet i en bana. I spelet Rayman Revolution har han bytt namn till Bzzit och hjälpte Rayman att fara i en båt till en mystisk ö.


The Magician[redigera | redigera wikitext]

"The Magician" (Trollkarlen), medverkar ändast i deput spelet om Rayman. Är en av Raymans första vänner som ger Rayman uppdraget att rädda sin värld ifrån Mr Darks elakheter. Man stöter ibland på The Magican i dom olika banorna och då måste spelaren ha mycket av dom dära blåa Thingsen för att genomgå en bonusbana som är på tid. När man har klarat bonusbanan så ger The Magician spelaren ett extraliv. The Magician har en fru som heter Belitta.

Belitta[redigera | redigera wikitext]

"Belitta" (Belitta the fairy), medverkar ändast i det första Rayman spelet. Hon är The Magicians fru som ger Rayman tillgångande krafter som Rayman har nytta av för att gå igenom de olika svåra banorna.

Tarayzan[redigera | redigera wikitext]

"Tarayzan" medverkar ändast i det första Rayman spelet. Tarayzan är en av Raymans vänner. Han dyker upp i en bana och vill att Rayman skulle få ned hans klädder som hade fastnat i en gren. Han ger Rayman ett magiskt frö som tack.

Mr Sax[redigera | redigera wikitext]

"Mr Sax" medverkar ändast i det första Rayman spelet. Mr Sax är en av Mr Darks hantlangare. Han är bossen i musiklandet som Rayman går igenom. Mr Sax dyker upp i två banor i musiklandet, som Rayman måste besegra.

Musician[redigera | redigera wikitext]

"Musician", medverkar ändast i det första Rayman spelet. Han är en av Raymans vänner, som gav Rayman en speciel dryck som gör att Rayman kan flyga med sitt hår genom olika banor, efter att Rayman hade skärt en ny gitarr åt honom ur en sten i en bana.

Mr Stone[redigera | redigera wikitext]

"Mr Stone", medverkar ändast i det första Rayman spelet. Han är en av Mr Darks hantlangare och är bossen i bergsbanorna. Han dyker upp i ett fåtal tillfällen i några av bergsbanorna. I den sista måste Rayman besegra honom.

Space Mama[redigera | redigera wikitext]

"Space Mama" medverkar ändast i det första Rayman spelet. Hon är en av Mr Darks hantlangare och bossen i bildbanan. Hon dyker först upp i en bana med viking-tema och i den sista som rymd-tema, som Rayman måste besegra.

Joe[redigera | redigera wikitext]

"Joe", medverkar ändast i det första spelet om Rayman. Joe är föreståndare och äger reasturangen "Eat at Joe´s". Han ger Rayman en lysfé, så att Rayman kan gå igenom kolmörker i grottbanorna.

Mr Skops[redigera | redigera wikitext]

"Mr Skops" medverkar ändast i det första Rayman spelet. Mr Skops är en av Mr Darks hantlangare och är bossen i grottbanorna, som Rayman i den sista grottbanan måste besegra.