Rayman

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rayman: Hoodlums' Revenge)
Hoppa till: navigering, sök

Rayman är en fiktiv figur i dator- och TV-spel. Rayman är också namnet på ett TV-spel där figuren Rayman är huvudpersonen.

Spel[redigera | redigera wikitext]

Rayman[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rayman (spel)

Rayman är tillverkat av Ubisoft och släpptes 1995. I spelet Rayman måste spelaren rädda världen från den onde Mr. Dark som har tillfångatagit alla i Raymans värld. Det ankommer på Rayman att rädda alla "burar".

Rayman 2: The Great Escape[redigera | redigera wikitext]

Uppföljaren till Rayman heter Rayman 2: The Great Escape och släpptes 1999. Detta är det andra äventyret med Rayman. I det spelet har Rayman, tillsammans med sin gode vän Globox, som kan dansa regndans, blivit kidnappad av onda rymdpirater. Rayman har förlorat sina krafter, men hans vänner planerar att frita honom och rädda världen från de onda rymdpiraterna. För att göra det så måste spelaren hitta fyra magiska masker som finns dolda i mystiska tempel. När de har hittats så ska han/hon ge dem till trollkarlen Polocus. Därefter ska spelaren ta sig till rymdpiraternas ledare Razorbeard, som försöker ta över världen. För att klara spelet måste Rayman besegra honom.

Rayman 3: Hoodlum Havoc[redigera | redigera wikitext]

Det tredje Rayman-spelet heter Rayman 3: Hoodlum Havoc. I det spelet ska spelaren kämpa mot alla Lums, som tidigare var röda, men nu har blivit förvandlade till svarta Lums. Spelaren ska kämpa mot Hoodlum i spelet och rädda "burar" som har "teensies" inuti sig, och han/hon ska hitta diamanter och bonusar. Raymans kompis Globox är med i nästan hela spelet, men ledaren för de svarta Lums – André – har varit instängd i Globoxs mage under spelets gång. Spelaren får se filmklipp som bl.a. visar när några läkare försöker att operera bort André ur Globoxs mage genom att försöka irritera André med musik. Det här spelet släpptes 2003 och finns till Playstation 2, Nintendo Gamecube, Xbox, Game Boy Advance och PC. Det är tillverkat av Ubisoft.

Rayman: Hoodlums' Revenge[redigera | redigera wikitext]

Rayman: Hoodlums' Revenge, är ett plattformsspel från 2005 till spelkonsolen Game Boy Advance. Det utvecklades av Ubisoft och är det fjärde spelet med Rayman i huvudrollen.

Rayman Raving Rabbids[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rayman Raving Rabbids

Rayman Raving Rabbids (2006) är titeln på ett spel släppt till Playstation 2, Playstation 3, Gameboy Advance, Nintendo DS, Nintendo Wii, PC samt Mac.

Rayman Origins[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rayman Origins

Rayman Origins är ett kombinerat plattform/actionspel som utspelar sig efter Rayman 3. Det första utgivningsdatumen låg i mitten på november 2011. Det har släppts till Wii, Playstation 3, Playstation Vita, PC samt Xbox 360 och det kommer att släppas till Nintendo 3DS.

Rayman Legends[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rayman Legends

"Rayman Legends" är ett Rayman-spel till Nintendo Wii U, Xbox 360, Playstation 3, och PC. Likt Rayman Origins, men ett av de mest respekterade spelen i testhörnorna på Wii U, alltså på E3 och andra liknande spelfestivaler. Kom ut i september 2013

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Admiral Razorbeard[redigera | redigera wikitext]

Admiral Razorbeard är Raymans huvudfiende i Rayman 2: The Great Escape. Han har ett stort piratskepp där hans robotarmé har fångat alla i Raymans värld och det är Raymans uppgift att besegra honom. Han har en annan roll i spelen Rayman Arena och Rayman Rush då han inte är ond utan har blivit gladiator. Han är inte längre med i de nya Rayman-spelen men han och hans besättning dyker upp som statyer, vilket ska föreställa en parodi av Da Vincis målning Nattvarden i Rayman 3: Hoodlum Havoc. I Rayman Multiplayer har han även en fru (Razorwife) som låses upp en bit in i spelet.

Globox[redigera | redigera wikitext]

Globox finns med i alla Raymanspel utom det första. Han dyker upp i tvåan, där han tillsammans med Rayman blir instängd i en cell, men lyckas fly utan att någon märker det. Globox har också en fru som heter Uglette, tillsammans har de mer än 600 barn som man bl.a. ska rädda i Rayman Raving Rabbids.