Regalt pastorat

Från Wikipedia
Version från den 25 april 2014 kl. 17.25 av Tomas e (Diskussion | Bidrag) (Språkputs, ändrar beskrivningen till den beskrivning som NF ger av val resp. kungligt beslut)

Regalt pastorat var inom Svenska kyrkan ett pastorat där monarken utnämnde kyrkoherde utan att behöva ta hänsyn till något lokalt prästval. Denna frihet för monarken skilde de regala pastoraten från de konsistoriella pastoraten. Systemet med regala pastorat avskaffades 1910, i den då genomförda förändringen av prästvallagen.

Antalet regala pastoral steg kraftigt under Karl XI (det kungliga enväldet), men minskade igen 1722. Efter 1739 väcktes inte förslaget om tillsättningen av kyrkoherde i de regala pastoraten av monarken själv. Efter dess tillsattes de regala pastoraten genom att domkapitlet fick utse tre kandidater, som fick provpredikning (det så kallade bondprovet), varefter val genomfördes av församlingen. Valresultatet sändes därefter vidare till Kungl Maj:t som hade formell beslutsrätt, och alltså inte var bunden att utse den som fått flest röster.

Källor

  • Lars-Otto Berg och Ragnar Norrman, "Fjärdhundra kontrakt", Uppsala stifts herdaminne 1997
  • Pastorat i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1915)