Regnbågsflaggan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Regnbågsflaggan

Regnbågsflaggan, ibland kallad Prideflaggan, är en populär symbol i HBTQ-rörelsen. Den står för för stolthet och mångfald hos homosexuella, bisexuella och transpersoner. Regnbågsflaggan står även för respekt för medmänniskor och tolerans. Flaggan skapades i USA på 1970-talet av Gilbert Baker och har sedan spridit sig världen runt. Första gången den visades offentligt var på San Francisco Pride 1978. 1994, vid 25-årsminnet av Stonewallupproret, skapades en flera kilometer lång regnbågsflagga som bars, delad i kortare sektioner, i prideparaden i New York. Flaggan har sedan använts i olika prideparader över hela världen, bland annat på den årliga Prideparaden i Stockholm.

Regnbågsflaggan - med sina ursprungliga färger

Ursprungligen hade regnbågsflaggan åtta färger: rosa/"hot pink", röd, orange, gul, turkos/indigo, grön, blå, och violett. Indigo och rosa togs tidigt bort, rosa för att den på den tiden var svår att trycka på tyg och indogo för att ett jämnt antal färger fungerade bättre rent praktiskt när man skulle dela upp flaggan på två sidor av en gata under prideparaden.

Flaggan brukar vanligen visas med sex färger, med den röda överst, men ibland är de två exkluderade färgerna åter inkluderade på så vis att flaggan innehåller alla åtta färger i den ordning som anges nedan. Alla färger symboliserar också en egenskap:

  1. rosa - sexualitet
  2. röd - liv
  3. orange - helande
  4. gul - solen
  5. grön - naturen
  6. turkos - konst/magi
  7. blå - harmoni
  8. lila - anden

Liknande flaggor används i Sydamerika som en symbol för indianerna där och i Italien som en fredssymbol. Dessa flaggor är dock inte helt lika den regnbågsflagga som HBT-rörelsen använder. Även i USA har liknande flaggor använts med andra betydelser tidigare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]