Regnkläder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvinna i galonjacka och galonbyxor.

Regnkläder är kläder av vattenavvisande eller vattentäta material, ofta olika nylon-, plast- och gummimaterial men även impregnerade textilier. De används som ytter- och överdragsplagg vid regnigt och/eller slaskigt väder samt vid våta aktiviteter som t ex biltvätt, segling och fiske.

Varianter av regnkläder för överkroppen är regnjackor, regnrockar och regnkappor. Vad gäller nederkroppen finns regnbyxor med eller utan hängslen. En huvudbonad avsett för regnväder är sydvästen. En kombination av över- och nederdel kallas tillsammans regnställ. En regnoverall kombinerar båda i ett och samma plagg.

Man kan dela in regnkläder i två huvudtyper; sådana som andas och sådana som inte andas. Regnkläder som andas släpper igenom den vattenånga som utsöndras från kroppen. Detta gör att det inte bildas kondens på regnklädernas insida. Regnkläder som inte andas släpper inte igenom vattenånga. Sådana regnkläder drabbas därför lätt av kondens på insidan, vilket gör att man kan bli våt inifrån vid otillräcklig ventilation. Material som andas är till exempel goretex. Material som inte andas är till exempel gummi och galon. Se även paraply.

Se även[redigera | redigera wikitext]