Relationer mellan Nordkorea och Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Relationer mellan Nordkorea och Sverige
Nordkorea   Sverige

Relationer mellan Nordkorea och Sverige refererar till de bilaterala relationerna mellan Nordkorea och Sverige. De är förhållandevis begränsade. Sverige har en ambassad i Pyongyang och Nordkorea har en ambassad i Stockholm. 1973 upprättades de diplomatiska förbindelserna till landet.[1] Ambassaden i Pyongyang upprättades 1975, och fram till 2001 var Sverige det enda landet i EU som hade en ambassad representerad i staden. Sverige är uppdragsgivare för en rad länder i Nordkorea – landet är skyddsmakt för USA sedan 1995, och man har konsulat som representerar bland annat Kanada, Australien och de nordiska länderna.[2]

Sverige ger mycket humanitärt bistånd till Nordkorea, som har genomgått en djup kris. Det humanitära biståndet kanaliseras genom FN-organ med flera organisationer.[2] Från Sveriges sida vill man samarbeta och föra dialoger med långsiktiga mål med Nordkorea, för att ge fred och avspänning samt att "bryta Nordkoreas isolering genom att landet gradvis integreras i det internationella samfundet".[1] Nordkorea ses som ett stort hot mot säkerheten i regionen där Nordkorea ligger, beroende på deras kärnvapenambitioner och militära styrkor bland annat. Sverige vill öka öppenheten i landet och förbättra den regionala säkerheten.[2].

2008 menade nordkoreansk statlig radio att Sverige var en amerikansk marionett och en fiende till folkrepubliken. Hotet var dock inte enbart riktat till Sverige utan all utländsk militär stationerad vid gränsområdet, även de schweiziska så kallade NNSC-trupperna. Hotet ledde aldrig till någon djupare kris mellan Sverige och Nordkorea.[3]

Handeln mellan de båda länderna är i stort sett obefintlig.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea)”. Utrikesdepartementet. http://www.sweden.gov.se/sb/d/2520/a/13982. Läst 2010-12-06. 
  2. ^ [a b c] ”Sveriges ambassadör träffar Nordkoreas statschef”. Utrikesdepartementet. 2010-10-30. http://www.regeringen.se/sb/d/12669/a/152686. Läst 2010-12-06. 
  3. ^ North Korea declares Sweden an enemy” (på engelska). The Local. http://www.thelocal.se/13794/20080819/#.USZ-Nh2tmEw. Läst 30 juli 2013. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]