Reliktslända

Från Wikipedia
Reliktslända
Status i Sverige: Starkt hotad[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHalssländor
Raphidioptera
FamiljReliktsländor
Inocelliidae
SläkteInocellia
ArtReliktslända
I. crassicornis
Vetenskapligt namn
§ Inocellia crassicornis
AuktorSchummel, 1832
Hitta fler artiklar om djur med

Reliktslända (Inocellia crassicornis) är en art i insektsordningen halssländor som tillhör familjen reliktsländor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Reliktsländan är den enda arten i sin familj i Sverige. Liksom de tre andra arterna i insektsordningen halssländor i Sverige karaktäriseras den av sin långa hals. Dess huvud har en närmast rektangulär, bred och platt form och saknar punktögon. Dess antenner har gulaktig bas och även benen är gulaktiga, resten av kroppen är svart. Honan kan skiljas från hanen genom att hon har ett långt sabelformat äggläggningsrör på bakkroppen. Vingarna är genomskinliga med mörkt vingmärke som saknar genomgående vingribbor och vingbredden är omkring 24 millimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Reliktsländan finns i mellersta Europa och österut till Sibirien och Mongoliet. I Skandinavien finns den förutom i Sverige också i Finland. I Sverige finns den främst i Dalarna och Hälsingland, men den har också hittats i Ångermanland, Lycksele lappmark och Norrbotten.

Status[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är reliktsländan klassad som starkt hotad. De största hoten mot arten är dess begränsade utbredning och den minskade tillgången på döda eller döende träd i skogarna. Eftersom dess larvutveckling är knuten till sådana träd hittas reliktsländan bara i skog av urskogs- eller naturskogskaraktär.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Reliktsländan har som andra halssländor fullständig förvandling och genomgår utvecklingsstadierna ägg, larv, puppa och imago. Som larv är den ett rovdjur och dess föda är andra larver och puppor av olika vedinsekter, till exempel barkborrar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]