Reuben Sallmander

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Reuben Sallmander
Reuben Sallmander under Dramatens höstsamling 2014.
Reuben Sallmander under Dramatens höstsamling 2014.
Född Reuben Robert Joakim Sallmander
11 februari 1966 (49 år)
Sverige Stockholm
Aktiva år 1990–
Betydande roller
Claes Ekencrona i Längtans blåa blomma
IMDb
Andreas T Olsson och Reuben Sallmander spelar upp en scen ur kabaréen IN MEDIAS RESBrunkebergstorg under Stockholms Kulturfestival den 13 augusti 2014.

Reuben Robert Joakim Sallmander, född 11 februari 1966 i Stockholm,[1] är en svensk skådespelare och sångare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sallmander utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 1990[2] och har sedan dess medverkat i en lång rad teaterföreställningar, filmer och TV-produktioner. Han medverkade i Maratondansen på Stockholms Parkteater, spelade på Dramaten i pjäserna Bergsprängaren och hans dotter Eivor och Drömkvinnan. Han regisserade Grodan och kärleken.

Han har haft framgångar i musikaler och farser bl.a. den manliga huvudrollen i En kul grej hände på vägen till ForumÖstgötateatern i Norrköping-Linköping, han spelade Christian de Neuvillette i CyranoOscarsteatern och medverkade även i musikalen Into the woodsSödra Teatern.

Sallmander belönades med privatteatrarnas eget pris Guldmasken för bästa manliga biroll i farsen Spanska fluganIntiman 1997, året därpå spelade han med i Charleys Tant på samma scen. Han spelade charmig jazzmusiker i Eva Rydbergs lustspel Hon jazzade en sommarFredriksdalsteatern i Helsingborg 2002.

Sallmander gestaltade rollen som Sam i den svenska uppsättningen av Mamma Mia! på Cirkus i Stockholm 2005-2007, samt på Scandinavium försommaren 2007. I den svenska thrillerserien Irene Huss (2007-2008) med Angela Kovács i huvudrollen, spelade han maken Krister Huss i filmerna Irene Huss – Tatuerad Torso, Den krossade tanghästen, Nattrond, Glasdjävulen, Eldsdansen och Guldkalven.

I TV har Sallmander medverkat i bland annat Längtans blåa blomma, Trettondagsafton, Cluedo och Gäster med gester.

Sedan 2012 är Sallmander på Dramaten. Exempelvis medverkade han i John Ajvide Lindqvists pjäs Fem kända musiker döda i seriekrock och ersatte Jonas Karlsson som Gustaf Adolf i Fanny och Alexander. Våren 2014 skrev och spelade Sallmander och Andreas T Olsson kabarén In medias res på Paulikaféet.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Sallmander, Reuben Robert Joakim
  2. ^ ”Avgångsklassen 1990”. Stockholms dramatiska högskola. http://www.stdh.se/vara-studenter/skadespeleri/tidigare-studenter/studenter-1990-1999/avgangsklassen-1990. Läst 2013-05-24.