Reuben Sallmander

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Reuben Sallmander
Född Reuben Robert Joakim Sallmander
11 februari 1966 (48 år)
Sverige Stockholm
Aktiva år 1990–
Betydande roller
Claes Ekencrona i Längtans blåa blomma
IMDb

Reuben Robert Joakim Sallmander, född 11 februari 1966 i Stockholm,[1] är en svensk skådespelare och sångare.

Sallmander utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 1990[2] och har sedan dess medverkat i en lång rad teaterföreställningar, filmer och TV-produktioner. Han medverkade i Maratondansen på Stockholms Parkteater, spelade på Dramaten i pjäserna Bergsprängaren och hans dotter Eivor och Drömkvinnan. Han regisserade Grodan och kärleken.

Han har haft framgångar i musikaler och farser bl.a. den manliga huvudrollen i En kul grej hände på vägen till ForumÖstgötateatern i Norrköping-Linköping, han spelade Christian de Neuvillette i CyranoOscarsteatern och medverkade även i musikalen Into the woodsSödra Teatern.

Sallmander belönades med privatteatrarnas eget pris Guldmasken för bästa manliga biroll i farsen Spanska fluganIntiman 1997, året därpå spelade han med i Charleys Tant på samma scen. Han spelade charmig jazzmusiker i Eva Rydbergs lustspel Hon jazzade en sommarFredriksdalsteatern i Helsingborg 2002.

Sallmander gestaltade rollen som Sam i den svenska uppsättningen av Mamma Mia! på Cirkus i Stockholm 2005-2007, samt på Scandinavium försommaren 2007. I den svenska thrillerserien Irene Huss (2007-2008) med Angela Kovács i huvudrollen, spelade han maken Krister Huss i filmerna Irene Huss – Tatuerad Torso, Den krossade tanghästen, Nattrond, Glasdjävulen, Eldsdansen och Guldkalven.

I TV har Sallmander medverkat i bland annat Längtans blåa blomma, Trettondagsafton, Cluedo och Gäster med gester.

Sedan 2012 är Sallmander på Dramaten. Exempelvis medverkade han i John Ajvide Lindqvists pjäs Fem kända musiker döda i seriekrock och ersatte Jonas Karlsson som Gustaf Adolf i Fanny och Alexander. Våren 2014 skrev och spelade Sallmander och Andreas T Olsson kabarén In medias res på Paulikaféet.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Sallmander, Reuben Robert Joakim
  2. ^ ”Avgångsklassen 1990”. Stockholms dramatiska högskola. http://www.stdh.se/vara-studenter/skadespeleri/tidigare-studenter/studenter-1990-1999/avgangsklassen-1990. Läst 2013-05-24. 


Camera-photo.svg P culture.svg Flag of Sweden.svg Denna biografiska artikel om en svensk skådespelare behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.