Ribbåt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För databasen RIB, se RIB (informationssystem)
En militär RIB.

Ribbåt eller RIB, RHIB står för Rigid (Hull) Inflatable Boat, översatt till svenska betyder det uppblåsbar båt med hårt skrov. En ribbåt är en hybrid mellan en konventionell båt och en gummibåt. Typen började utvecklas i Wales under mitten av sextiotalet. Båttypen har ett fast skrov, vanligtvis tillverkat av glasfiberarmerad plast, men skrov i kolfiberlaminat och aluminium förekommer också.

Motorer[redigera | redigera wikitext]

Det vanligaste är att båttypen är anpassad till utombordsmotorer. Men större ribbåtar har ibland istället inombordsmotor, då vanligtvis med vattenjet.

Storlekar[redigera | redigera wikitext]

De minsta båtarna av denna typ är omkring tre meter långa. Båtar uppemot 10-12 meter förekommer men är inte så vanliga, däremellan finns det flera olika storleksklasser.

Styrpulpet[redigera | redigera wikitext]

Ribbåten är vanligtvis utförd som en styrpulpetbåt med ratt och reglage på en pulpet midskepps eller akterut. Men det byggs större ribbåtar med däckshus, eller styrhytt.

Användningsområde[redigera | redigera wikitext]

Båttypen har blivit populär hos många användare. Idag är de vanliga hos fritidsbåtsfolket, som snabbgående utflykts eller transportbåt, de mindre ribbåtarna som släpdinge till såväl segel- som motorbåtar. Men större ribbåtar används också yrkesmässigt av svenska Marinen, Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, Räddningstjänsten, Polisen samt av olika företag som har sin utkomst till sjöss.

Rekordbåt[redigera | redigera wikitext]

En ribbåt, Vilda, tillhörig Team Dahl Naval, satte den 14 augusti 2006 nytt svenskt rekord i att åka från Ystad till Haparanda. Det tog 15 timmar och 26 minuter att avverka den 712 sjömil långa sträckan, vilket sänkte den tidigare rekordtiden från 1999 med 3 timmar.[1]

SIB[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: SIB

Det finns även "mjuka" gummibåtar, den traditionella gummibåten som saknar ett fast skrov kallas för SIB (Soft Inflatable Boat). Det är ur denna båttyp som "ribben" utvecklats.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Team Dahl Naval