Richard Linklater

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Richard Linklater, 2007.

Richard Stuart Linklater, född 30 juli 1960 i Houston i Texas, är en amerikansk filmregissör inom independentfilm, producent och skribent.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Linklater studerade litteratur vid Sam Houston State universitetet med målet att bli författare. Han lämnade under en tid sina studier för att arbeta på en oljeplattform. Linklater använde sina inkomster från arbetet på oljeplattformen för att köpa en 8-mm kamera, en projektor och olika filmredskap. Han flyttade till Austin (Texas). I Austin satte han ihop en filmgrupp på Texasuniversitetet.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Linklater experimenterade med olika tekniker och skapade många olika kortfilmer. Han debuterade med filmen It's Impossible to Learn to Plow by Reading Books.

Linklater fortsatte sin filmkarriär med att grunda bolaget Detour Filmproduction och med filmen Slacker, som handlar om en dag i Austin. Han medverkar själv som skådespelare inledningsvis i den. Filmen kostade endast 23 000 dollar att göra, vilket är en ovanligt låg kostnad för film i USA.

Linklater grundade Austin Film Society år 1985 tillsammans med kollegan Lee Daniel.

Handlingen i många av Linklaters filmer utspelas på en enda dag, en teknik som senare blivit populär. Filmer som Slacker, Dazed and Confused, subUrbia, Bara en natt, Bara en dag och Before Midnight är exempel på detta.

År 2005 nominerades Linklater för en Oscar för bästa bearbetade manus för filmen Bara en dag. Manuset ansågs vara en bearbetning av hans och Kim Krizans originalmanus till den föregående filmen Bara en natt.

Filmerna Waking Life och A Scanner Darkly använder sig av animation. De filmades med kamera, men Linklater hyrde in ett team av konstnärer som målade över filmen så att animationerna passade in på den riktiga filmen. Tekniken kallas rotoskopering, och filmerna får en halvverklig bild, så som i Waking Life där huvudkaraktären inte riktigt vet vad som är verkligt och vad som är fantasi.

Trots att Linklater är populär och har förmåga och möjlighet att skapa Hollywoodfilmer stannar han i Texas där han filmar och producerar.

År 2004 gjorde brittiska Channel 4 en dokumentär om Linklater, där Linklater framträder med sina personliga tankar om filosofi och idéerna bakom sina filmer. Dokumentären heter St Richard of Austin och sändes i december 2004.

Filmen Fast Food Nation (2006) är baserad på boken med samma namn och utforskar den globala påverkan som amerikansk snabbmat har.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]