Ringaren i Notre Dame (film, 1939)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ringaren i Notre Dame (originaltitel: The Hunchback of Notre Dame) är en amerikansk långfilm från år 1939. Filmen regisserades av William Dieterle och är baserad på Victor Hugos bok med samma namn.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Kung Louis XI är en gammal och vis man, och Frollo är chefsåklagare. Frollo får syn på zigenarflickan Esmeralda i kyrkan den första april och skickar ut Quasimoto att fånga henne. Quasimoto och Esmeralda infångas av Phoebus, som låter Esmeralda gå fri. Under rättegången döms Quasimoto till att spendera en tid i fastsatt i en stupstocktorget. Den ende som kommer med vatten till honom under tiden han är fastbunden är Esmeralda.

Under en fest träffar Esmeralda både Frollo, som blivit som förhäxad av henne, och Phoebus igen. Mitt under alla festligheter blir Phoebus dödad, och Esmeralda blir anklagad för mordet. Under rättegången finns hon skyldig och döms till döden genom hängning.

Tiggarkungen Clopin, Esmeraldas man Gringoire och ringaren Quasimoto försöker alla rädda henne på olika sätt.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen anses ofta vara den filmatisering av Victor Hugos roman som är mest trogen boken, trots att filmen inte slutar på samma sätt som boken.

Disney hade den här filmen som förlaga när de gjorde den tecknade versionen av Ringaren i Notre Dame.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]