Roaming

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Roaming, från engelskan att vandra. Inom mobiltelefoni används begreppet då man, oftast automatiskt, kopplas om från en teleoperatörs nät till en annans. Roaming ska inte förväxlas med begreppet hand-off/hand-over som används då mobiltelefonsystemet kopplar över från en radiobasstation (radiomast) till en annan, utan avbrott av pågående samtal.

Nationell roaming kan användas om radiotäckning saknas hos den ordinarie operatören men det finns radiotäckning från en annan operatör.

I dagligt tal i Sverige menas vanligen internationell roaming. Då mobiltelefonabonnenten lämnar Sverige och radiotäckningen från dess ordinarie teleoperatör upphör, växlar telefonen över till en teleoperatör i det besökta landet. Det kan ske helt automatiskt utan att abonnenten märker det, eller krävs det en bekräftelse av användaren, beroende på hur mobiltelefonen är inställd. Mobilteleoperatörer sluter roamingavtal sinsemellan för att tillhandahålla denna funktion, så att operatören kan debitera samtalet på den ordinarie teleräkningen, och ingen utländsk räkning behöver skickas till slutkund/mobiltelefonägaren. I avtalet regleras bl.a. vilken ersättning som operatörerna tar ut av varandra för att låta en annan operatörs abonnenter använda mobiltelefonen i det egna nätet. Operatörernas samarbetsorganisation för bl.a. roaming kallas GSM Association.

När man använder mobiltelefonen utomlands gäller andra priser och villkor än om mobiltelefonen används i sitt hemmanät i Sverige. Exempelvis får en abonnent som befinner sig utomlands, utöver de samtal abonnenten ringer själv, betala för samtal där denne blir uppringd av någon annan. När abonnenten ringer för att lyssna av meddelanden i sin röstbrevlåda från utlandet debiteras detta som ett samtal till Sverige. Det är normalt flerdubbla priser mot priserna inrikes.

EU har infört en EU-lag som begränsar priset vid roaming till 43 cent/minut (år 2008) när man ringer, och 22 cent vid svar. Innan dess var priset oftast över 1 euro/minut (över 10 kr/minut) vid samtal. För den som inte tänkte på det och ringde en timme kostade det mer än 600 kr, medan det kostade runt 40 kr inrikes.

Ett nytt EU-förslag för roamingavgifter på textmeddelanden är under utformning. Arbetet leds av EU-kommissionären Viviane Reding. Det genomsnittliga priset för att skicka ett textmeddelande mellan två EU-länder är i dag 29 cent. Enligt det nya förslaget ska maxpriset ligga på 11 cent. [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Metro Teknik – Nytt EU-förslag ska sänka priset på sms