Robert Gustafsson

Från Wikipedia
Version från den 6 januari 2018 kl. 10.48 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.6.1))
Robert Gustafsson
Robert Gustafsson, 2015
Robert Gustafsson, 2015
FödelsenamnCarl Robert Olof Gustafsson
Född20 december 1964 (59 år)
Katrineholm, Södermanlands län, Sverige
MediumSkådespelare, komiker, manusförfattare
NationalitetSverige Sverige
År som aktivfrån 1970-talet
Genre(r)Sketchkomik, karaktärskomik, situationskomik, fars/buskis, imitationer
Influerad avMonty Python och John Cleese
MakaLotta Gustafsson (sedan 1988)
Betydande rollerRoland Järverup i Torsk på Tallinn och Rolandz - The Movie
Greger Hawkwind och Weiron i Ottan i NileCity 105,6
Allan Karlsson i Hundraåringen
Fred Asp i I manegen med Glenn Killing och Glenn Killing på Grand
Tobias i Morran och Tobias
Nils Gustav Bertil Lind i Rena Rama Rolf
Webbplatsrobertgustafsson.se
IMDb

Carl Robert Olof Gustafsson, född 20 december 1964 i Katrineholm, är en svensk skådespelare och komiker. Han är en del i Killinggänget.

Gustafsson utsågs till världens roligaste man av svenska folket i SVT:s program Folktoppen 2006.[1] Han är bosatt i Stockholmsförorten Mälarhöjden.

Biografi

Barndom och familj

Robert Gustafsson föddes i Katrineholm som yngste son till egenföretagaren, tapetseraren Olle Gustafsson och hemmafrun Inger Gustafsson. Hans tre år äldre bror Kristian föddes med hjärtfel och avled i januari 2004.[2][3][4] 1970, när Robert var sex år gammal, flyttade familjen till Skövde i Skaraborgs län. Mellan åren 1975 och 1980 var Robert Gustafsson tävlingscyklist.[5]

Karriären

Han började sin komikerkarriär i slutet av 1970-talet då han spelade revy med komikern Runo Sundberg i Skövde. Ett av hans första uppdrag för TV var barnserien Skrotnisse och hans vänner, där Gustafsson gjorde Skrotnisses son Kalles röst. Mer barnprogram blev det när han fick spela Björnes kompis i Björnes magasin i slutet av 1980-talet. Sedan dess har det blivit en lång rad TV-produktioner bland annat Gäster med gester, Rena rama Rolf, NileCity 105,6, Percy Tårar, Parlamentet och Time Out. December 2005 medverkade han i SVT:s julkalender En decemberdröm, där han spelade två roller, chefen i Underjorden och Zigge i korvkiosken.

Gustafsson har medverkat i en mängd teaterproduktioner, bland annat i revy med Apolloteatern på Tibble Teater i Täby kommun, Bosse Parneviks revy på Cirkus, krogshowen I manegen med Glenn KillingBerns, titelrollen i Arne AnkaStockholms stadsteater, LektionenDramaten, farserna Hotelliggaren, Revisorn och Lögn i helveteChinateatern och Maken till fruarOscarsteatern. Han turnerade med Robert Wells i Rhapsody in Rock 2002 där han fick visa prov på sin sångröst. Åren 2004 och 2005 turnerade han med showen Tältprojektet, tillsammans med bland andra Johan Rheborg och Lena Philipsson.

Gustafsson är imitatör och har gjort många uppskattade, porträttlika imitationer av bland annat Sven Wollter, Peps Persson, Per Gessle, Göran Persson, Ingmar Bergman, Ernst-Hugo Järegård, Tony Rickardsson, Sten Broman, Magnus Härenstam, Carl Bildt, Bertil Svensson, Tony Irving, Bengt Frithiofsson, Björn Ranelid, Bosse "Bildoktorn" Andersson, Lena Philipsson och Jonas Gardell. Han imiterade även Olof Palme som ung, innan sin TV-karriär. Många minns hans medverkan vid Kungagalan i Globen då kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år. I finalprogrammet av Allsång på Skansen har Gustafsson överraskat med galna upptåg varje sommar sedan mitten av 1990-talet.

Han har tillsammans med de övriga i Killinggänget skrivit manuskript till filmen Fyra nyanser av brunt (2004) som belönades med flera film- och TV-priser över hela världen. Gustafsson vann själv en Guldbagge för bästa manliga huvudroll 2004 efter den filmen. Han var även nominerad till Guldbaggegalans bästa manliga huvudroll 2013, och var med och vann ännu en Guldbagge för Biopublikens pris, på samma gala. Det var efter biosuccén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013.)

I det svenska tv-programmet Folktoppen (2006) röstades Gustafsson fram till världens roligaste man. År 1998 tilldelades Robert Karl Gerhards Hederspris.

År 2008 väckte han åter liv i sin gamla rollfigur Roland Järverup från filmen Torsk på Tallinn (1999) genom att skapa dansbandet Rolandz tillsammans med Joakim Nordborg där Järverup figurerar som sångare.

2009 blev Gustafsson "roastad" i TV-programmet Roast på Berns.

Roll i Killinggänget

Av alla medlemmar i Killinggänget är det ingen som har fått gestalta lika många olika rollfigurer som Gustafsson.[källa behövs] Det är ett flertal bara i NileCity 105.6 och dessutom har han gjort flera andra roller i Killinggängets andra TV-serier och filmer. Många av de roller som Gustafsson spelat i samband med Killinggänget har ofta dykt upp i andra sammanhang både med och utan gruppen. Bland dem finns Greger Hawkwind - brandchefen från NileCity 105.6 - som ett par gånger har dykt upp i Allsång på Skansen. Roland, den väldigt snälla dansbandsfantasten från filmen Torsk på Tallinn och många andra.

Förutom att spela olika roller så skriver han ofta manus till Killinggängets olika produktioner.

Medverkan i Allsång på Skansen

Från mitten på 1995 och fram till och med år 2008 deltog Gustafsson varje år i finalprogrammet av Allsång på Skansen. Vid framträdandena spelade han olika påhittade figurer och/eller imiterade kända personer. 2009 deltog han också i allsången fast i program tre istället. Även 2013 deltog han i programmet.

Här nedan följer en lista över Gustafssons framträdanden i allsången genom åren (alla framträdande före 2009 är i finalprogrammet)

Kända rollfigurer

Robert Gustafsson är den som - utan tvekan - spelat mest olika roller - både i Killinggängets produktioner och på egen hand. Galleriet är stort och man hittar rollfigurer från hela Roberts historia som komiker.

Nils "Nisse" Gustav Bertil Lind
Gustafsson gestaltade Nisse i Rena rama Rolf under de tre första säsongerna.
Roland Järverup
I Torsk på Tallinn fick man för första gången stifta bekantskap med den stora (och ensamma) dansbandsfantasten Roland Järverup. Han är en mycket trevlig och sympatisk värmlänning som åker på resan till Tallinn, för att kunna skaffa sig ett trevligt sällskap att dela vardagen med.
Roland dök aldrig upp i ytterligare produktioner med Killinggänget, men man har sett honom på Tältprojektet och i Melodifestivalen.
Nu har Gustafsson i rollen som Roland startat ett eget dansband som heter Rolandz och sommaren 2009 turnerade de i Sverige. I december 2009 släpptes den musikaliska roadmovien Rolandz - The Movie på DVD. Den handlar om Roland Järverups resa från de mörka skogarna till de stora scenerna.
Greger Hawkwind
Greger Hawkwind syntes för första gången i NileCity 105.6, som brandchef. Han är en homosexuell man med machoimage, iklädd kilt, vita pumps, magväska och med en rökpipa i munnen. Han blev senare även "gravid" och led då av svåra ryggsmärtor.
Under de gånger som Gustafsson uppträdde på Allsång på Skansen var han Greger några gånger.
Fred Asp
Fred Asp är en alkoholiserad man som ofta har "fest" med sin iller Göran. Hans debut var i I manegen med Glenn Killing men han har sedan dess medverkat i andra sammanhang utanför Killinggänget.
Weiron i Ottan
Weiron syntes för första gången i NileCity 105.6. Han är ursprungligen från norra Norrland, men har lärt sig göteborgska efter att ha gått en ALU-kurs. Varje morgon exakt klockan 03.30 inleder han sändningarna i NileCity 105,6. Med sig i studion har han en kaffetermos, en flaska vodka, snusstock, en låda med en smörgås med prickig korv i och porrtidningar. Han ringer upp och väcker folk på måfå, leker ordlekar, fritolkar deras jobb och uttrycker förakt för stockholmare (nollåttor) och borgare, samtidigt som han jobbar med tunga och högljudda maskiner. Trots sitt norrländska ursprung framställer han sig som en riktig urgöteborgare, vars sympatier för arbetarklassen är starka, något som även kan ses genom att han kör en gaffeltruck till jobbet. Inspirationen till figuren kom från Weiron Holmberg och Frank Gunnarsson.
Tobias (Morran & Tobias)
Tobias är en man i 35-årsåldern, som fortfarande bor kvar hos sin ensamstående mamma Monica (även kallad "Morran"). Han är intresserad av att syssla med nya tekniska prylar och maskiner, som han ständigt beställer på nätet. Tobias hatar sin mamma och kallar henne bland annat för "hora" och "tjockkärring", samtidigt som han anser att han måste bo kvar hos sin mamma, för att hon är "hjärnskadad" och inte klarar sig själv. Tobias har också lätt för att förstöra saker i hemmet, när han vill testa på vad som fungerar. När han är inne på Facebook kallar han sig för "Tobias the_destr0yer". Tobias medverkar i komediserien Morran och Tobias.

Filmer och TV-serier

Han har även medverkat i TV-programmen Gäster med gester och Har du hört den förut?

Teater

Roller

År Roll Produktion Regi Teater
1992 Medverkande Bollarna i luften, revy
Nicke Wagemyr, Robert Gustafsson m.fl.
Marianne Tedenstad Apolloteatern på Tibble Teater, Täby
1993 Arne Anka Arne Anka
Charlie Christensen
Stockholms stadsteater
Medverkande Parneviks Cirkusparty, revy
Bosse Parnevik
Anders Albien Cirkus, Stockholm[12][13]
1996 Läraren Lektionen
Eugène Ionesco
Hans Klinga Dramaten
1997 Georg Dahlberg Hotelliggaren
Ray Cooney
Bo Hermansson Chinateatern[14]
2000 Per-Arne Nilsson Maken till fruar
Ray Cooney
Bo Hermansson Oscarsteatern[15][16]
2002 Chlestakov, tjänsteman från Petersburg Revisorn
Nikolaj Gogol
Wilhelm Carlsson Chinateatern[17]
2003 Ivan Iljitj Tjerdjakov
Kurjatin
Den äkte mannen
Sjömannen
Kistunov
Sonen
Nysningen
Neil Simon
Johan Wahlström Stockholms stadsteater
2004 Per-Arne Nilsson Fångad på nätet
Ray Cooney
Bo Hermansson Oscarsteatern[18]
2006 Medverkande Oscars 100-årsjubileum Hans Marklund Oscarsteatern[19]
2007 Freddy Benson Rivierans Guldgossar
David Yazbek och Jeffrey Lane
Bo Hermansson Cirkus, Stockholm[20]
2008 Konstapel Johnson Lögn i helvete
Anthony Neilson
Lars Amble Vasateatern,
senare flyttad till Chinateatern[21]
Hilding Hörnberg Lånta Fjädrar
Franz Arnold och Ernst Bach
Stefan Ekman Krusenstiernska gården[22]
2009 Drömmen om Herrön Dramaten
2010 Molgan Ribba Zpanska flugan
Franz Arnold och Ernst Bach
Leif Lindblom Krusenstiernska gården[23]
Medverkande Robert Gustafsson - 25 års jubileum Rondo, Göteborg
Amiralen
Cirkus, Stockholm[24]
2012 Bokhandlaren Hjälten från Kalmarsund
Franz Arnold och Ernst Bach
Bo Hermansson Krusenstiernska gården[25]
2013 Raymond Babitt Rain Man
Dan Gordon
Emma Bucht Rival[26]
2014 Birger Molander Charmörer på vift
Franz Arnold och Ernst Bach
Bo Hermansson Krusenstiernska gården[27]
Charlie Baker Kom igen, Charlie
Larry Shue
Peter Dalle Oscarsteatern[28]
2015 Knut Tresteg i snedsteg
Derek Benfield
Adde Malmberg Krusenstiernska gården[29][30]
2016 Medverkande Oscarsrevyn, revy
Calle Norlén
Edward af Sillén Oscarsteatern[31]
2017 Sigge Sackarin Flaggan i topp
Franz Arnold och Ernst Bach
Adde Malmberg Krusenstiernska gården[32]

Övrigt

År Roll Produktion Regi Teater
2002 Medverkande Rhapsody in rock (turné)
2004 Medverkande Tältprojektet (turné)
2005 Medverkande Tältprojektet (turné)
2009 Medverkande Rolandz (dansbandsturné)
2014 Medverkande Rolandz (dansbandsturné)

Samlingsdvd

  • 2001 - Ur Löjlig Synvinkel 2.0 - Collector's Editon
  • 2002 - En rejäl omgång
  • 2006 - Jag ä inte bitter
  • 2006 - Robert Gustafsson - Sveriges roligaste man (DVD-box)
  • 2007 - Fullpackat
  • 2008 - Complete Bertil
  • 2008 - Nyblandad grogg
  • 2008 - Lösvikt
  • 2009 - De' ä kanon
  • 2009 - Arne Anka - En afton på Zekes
  • 2010 - Galleri Gustafsson
  • 2012 - Kulgodis
  • 2012 - 25-års jubileumsrevyn - Kungen av humor
  • 2013 - Garvsyra
  • 2014 - Rolandz - Scensommar

Böcker

  • 2010 - Från vaggan till deadline (självbiografi)
  • 2012 - Herrarna i hagen

Ljudboksuppläsningar (urval)

Priser och utmärkelser

Guldnyckeln

När Robert Gustafsson fyllde 50 år 2014 instiftade han ett eget kulturpris, Guldnyckeln.[34] Det första stipendiet gick till humorkollektivet Kass humor.[35]

Referenser

  1. ^ ”Gustafsson är världens roligaste man”. Aftonbladet. 9 september 2006. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article10951699.ab. Läst 29 april 2017. 
  2. ^ Gustafsson, Robert: Från vaggan till deadline s 300 (Albert Bonniers förlag).
  3. ^ Sveriges Dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010).
  4. ^ Begravda i Sverige, CD-ROM, Version 1.00, Sveriges Släktforskarförbund.
  5. ^ Robins, SVT Robert Gustavsson som gäst
  6. ^ http://wwwc.aftonbladet.se/noje/0008/09/skansen.html
  7. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article303373.ab?service=print
  8. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article227407.ab?service=print
  9. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article305389.ab?service=print
  10. ^ http://www.expressen.se/noje/1.394147/greger-stotte-pa-lill-lindfors
  11. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article11181082.ab
  12. ^ ”Parneviks Cirkusparty”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/parneviks-cirkusparty/. Läst 3 september 2015. 
  13. ^ "Om Bosse Parnevik". Parnevik.se. Läst 2011-12-01.
  14. ^ ”Hotelliggaren”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/hotelliggaren/. Läst 23 juni 2015. 
  15. ^ ”Maken till fruar”. Musikverket. http://calmview.musikverk.se/CalmView/Record.aspx?src=CalmView.Performance&id=PERF11046&pos=96. Läst 15 juni 2015. 
  16. ^ ”Maken till fruar”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/maken-till-fruar/. Läst 3 september 2015. 
  17. ^ ”Chinateatern”. Revisorn. http://www.chinateatern.se/show/revisorn/. Läst 23 juni 2015. 
  18. ^ ”Fångad på nätet”. Chinateatern. http://www.oscarsteatern.se/show/fangad-pa-natet/. Läst 3 september 2015. 
  19. ^ ”Oscars 100-årsjubileum”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/oscarsteaterns-100-ars-jubileum/. Läst 3 september 2015. 
  20. ^ ”Rivierans guldgossar”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/rivierans-guldgossar/. Läst 3 september 2015. 
  21. ^ ”Lögn i helvete”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/logn-i-helvete/. Läst 3 september 2015. 
  22. ^ ”Lånta Fjädrar”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/lanta-fjadrar/. Läst 3 september 2015. 
  23. ^ ”Zpanska flugan”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/zpanska-flugan/. Läst 3 september 2015. 
  24. ^ ”Robert Gustafsson - 25 års jubileum”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/robert-gustafssons-25-ars-jubileumsrevy/. Läst 3 september 2015. 
  25. ^ ”Hjälten från Kalmarsund”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/hjalten-fran-kalmarsund/. Läst 3 september 2015. 
  26. ^ ”Rain Man”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/rain-man/. Läst 3 september 2015. 
  27. ^ Jens Peterson (27 juni 2014). ”Capocci räddar den mossiga farsen: Men Robert Gustafsson försöker blåsa liv i ”Charmörer på vift” med sex och sprit”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/scen/article19128751.ab. Läst 3 september 2015. 
  28. ^ ”Kom igen, Charlie”. Oscarsteatern. http://www.komigencharlie.se/. Läst 3 september 2015. 
  29. ^ ”Tresteg i snedsteg”. 2entertain. Arkiverad från originalet den 30 juni 2015. https://web.archive.org/web/20150630224740/http://www.2entertain.com/show/tresteg-snedsteg/. 
  30. ^ Jens Peterson (25 juni 2015). ”Gustafssons otrohetsfars - en av sommarens höjdare”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/scen/article21027243.ab. Läst 13 september 2015. 
  31. ^ ”Oscarsrevyn”. Oscarsteatern. Arkiverad från originalet den 16 april 2016. https://web.archive.org/web/20160416125338/http://www.oscarsteatern.se/oscarsrevyn/. Läst 3 april 2016. 
  32. ^ ”Flaggan i topp”. Krusenstiernska teatern. http://www.krusenstiernskateatern.se/. Läst 11 juli 2017. 
  33. ^ ”Robert Gustafsson får kungamedalj”. Sydsvenska Dagbladet. http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/robert-gustafsson-far-kungamedalj/. Läst 6 juni 2015. 
  34. ^ Robert Gustafsson instiftar nytt kulturstipendium, Sveriges Television, 7 juli 2014
  35. ^ Kass humor fick Robert Gustafssons guldnyckel, Sveriges Television, 7 november 2014

Externa länkar