Rockborgen

Från Wikipedia
Rockborgen.

Rockborgen (före detta Musikhuset) var ett kulturhus beläget i Annelundsparken i Borås. Rockborgen var stadens enda kultur- och nöjesställe och var öppet för alla oavsett ålder och utan kommersiellt syfte. Musikhusets första konsert ägde rum 3 november 1973 med Älgarnas trädgård och Thomas Wiehe i Allégården, där den ideella föreningen länge hyrde lokal och var en del av det riksomfattande Kontaktnätet. Arrangemang hölls även i flera andra lokaler, som Sven Eriksonskolans aula och Folkets hus, innan föreningen i början av 1980-talet fick sin första egna konsertlokal i Systembolagets tidigare lokaler på Bryggaregatan.

Under 1970-talet dominerade proggmusiken utbudet med samhällsengagerade rocktexter på svenska. I mars 1977 utgavs Det rullande paradiset, vilket var en renodlat litterär diktantologi med fem poeter.[1] Även det lokala skivbolaget Knäpp, vilket kring 1980 gav ut skivor med musikgrupper som Thomas Ahlsén Band, Unos kanoner och Knallpulverorkestern hade koppling till Musikhuset.

Under 1980-talet fortsatte akterna att blandas ännu mer och Musikhuset flyttade till permanenta lokaler i Solbacken, en gammal fabrikörsvilla i Annelundsparken, vilken på 1960-talet var Borås första fritidsgård. Föreningen bytte namn till Rockborgen och påbörjade en verksamhet med replokaler åt lokala grupper. I början av 1990-talet utgavs den första CD-skivan med grupper från Borås, i en serie som fick namnet 033. Hittills har det utkommit sex volymer.

Rockborgen hamnade 2017 i tvist med Borås kommun efter att kulturnämnden nekat Rockborgen årsbidrag[2]. Detta bidrog till att föreningen inte kunde betala hyra. Efter att ha vägrat lämna lokalerna i Villa Solbacken stämdes föreningen av Borås kommun 2018. Rockborgen bestred stämningen[3] men tvingades 2019 lämna Villa Solbacken[4].

I över fyra decennier[5] var Stefan Arontzon den drivande kraften[6] bakom föreningen. När Arontzon gick bort i juli 2022 stod föreningen skriven på hans adress.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]