Rolf Degerlund

Från Wikipedia
Rolf Degerlund
FöddRolf Harry Degerlund
8 december 1952 (71 år)
Gunnarsbyn, Norrbotten
MakaKerstin Degerlund
IMDb SFDb

Rolf Harry Degerlund, född 8 december 1952 i Gunnarsbyn, Norrbotten, är en svensk skådespelare, regissör och teaterman.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter gymnasiet i Boden studerade Degerlund vid Kalix folkhögskolas teaterlinje, där han fick stipendium för vidareutbildning. Han valde att studera på Marcel Marceaus mimskola på Irland och hos Josef Szajna på Studioteatr i Warszawa. 1973 var han en av grundarna av Lule Stassteater. Degerlund arbetade vid TV-teatern i Göteborg 1975 och vid TV i Sundsvall 1978. Han engagerades som skådespelare vid Norrbottensteatern 1978, och blev dess teaterchef år 1988.

Degerlund skapade 2002 Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi - en kopia av Globe Theatre i London, men av snö och is. 2004 mottog han priset Innovation Award i London, då Ice Globe Theatre utsetts till en av världens mest innovativa upplevelser. Degerlund är också regissör åt trollkarlen Joe Labero. Han är dessutom manusförfattare och regissör för Pippi Långstrump - Ett äventyr på is. Degerlund är sedan 2005 VD/Creative Director för Pronto Production AB, en kommunikationsbyrå med kompetens inom strategi, design/grafisk formgivning, varumärkesbyggande och arkitektur. Pronto Production är producent och idégivare och arkitekt till Kläppenteatern Bodens Friluftsteater i Boden. Den 13 juli 2013 hade Enbom - SpionOpera världspremiär på Kläppenteatern i centrala Boden; den är Sveriges första ekoteater byggd av återvunnet material.

Rolf Degerlund är gift med Kerstin Degerlund, grafisk formgivare, och bor i Norge. Han arbetar sedan 2016 som teaterchef för Beaivváš Sámi Našunálateáhter (Samiska nationalteatern) i Norge.[1]

Degerlund har varit gift med journalisten och debattören Lotta Gröning.[2]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]