Rolf Lövgren

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rolf 'Rulle' Lövgren)

Rolf "Rulle" Lövgren (fullständigt namn Rolf Ivar Allan Löfgren), född 26 maj 1920 i Berg, Skaraborgs län, Västergötland, död 13 januari 2003 i Skövde, Skaraborgs län, Västergötland, var en svensk revyartist. Han var far till politikern Britt-Marie Lövgren.

Lövgren arbetade egentligen som symaskinsförsäljare, men var också en uppskattad revyartist. I hemstaden Skövde medverkade han i såväl revyer som operetter och farser. Han blev riksbekant genom sitt samarbete med Sten-Åke Cederhök, tillsammans gjorde de TV-serierna Jubel i busken och Låt hjärtat va me. Det var Rulle som gjorde telefonsvararrösten i den välbekanta sketchen Sjukkassan (vägförvaltninga i Skultorp).

Under några somrar på 1960-talet spelade han med i Veckans revyLiseberg i Göteborg. År 1982 medverkade han i Hagge Geigerts revy på Lisebergsteatern, på samma scen spelade han titelrollen i folklustspelet Baldevins bröllop 1988. Han turnerade i folkparkerna med Sten-Åke Cederhök 1986 och fanns givetvis med på Cederhöks avskedsföreställning på Liseberg 1989. 1991 gästspelade han hos Tjadden Hällström i Flottans lilla flammaSkandiateatern i Norrköping. Han överraskade som karaktärsskådespelare när han gjorde en seriös roll i pjäsen Sista sommaren mot Berta HallGöteborgs Stadsteater 1981.

Lövgren är begravd på Sankta Birgittas kyrkogård i Skövde.[1]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]