Ronald McDonald Hus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ronald MacDonald Hus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, Flemingsberg

Ronald McDonald Hus är bostäder för anhöriga till svårt sjuka barn. Husen är belägna i anslutning till barnsjukhus. Barnen skall kunna leva med sina familjer under behandlingstiden. Det första Ronald McDonald-huset i Norden invigdes 1993 vid Karolinska Universitetssjukhuset i Flemingsberg, Huddinge kommun och har plats för 14 familjer.

Om husen[redigera | redigera wikitext]

Husen, som finns på olika platser i Sverige, organiseras av Ronald McDonald Barnfond, grundad 1990, och finansieras av kunderna hos hamburgerkedjan McDonald's och drivs som välgörenhet. Företaget McDonald's sköter administration och marknadsföring av fonden, så att kundernas bidrag oavkortat går till fondens verksamhet. Gåvorna används även för att finansiera lekrum på barnmottagningar. Varje år arrangerar McDonald's några dagar där man säljer produkter (2003 såldes små "händer", 2004 såldes plåster) och inkomsterna går till byggandet av ett nytt hus.

Det finns även Ronald McDonad Hus i Göteborg med plats för 25 familjer, i Lund med plats för 16 familjer samt i Linköping.[1] Sveriges femte hus är på väg att byggas i Uppsala och beräknas stå klart 2013, i samband med att Skandionkliniken öppnar.[2]

Kritik mot husen[redigera | redigera wikitext]

I samband med beslutet att bygga huset i Linköping 2005 framkom kritik mot att en snabbmatskejda och sjukvården samarbetade; Vänsterpartiet i Linköping kritiserade samarbetet med ett multinationellt företag med ohälsosam snabbmat.[3]

Syfte[redigera | redigera wikitext]

Husens huvudsyfte är att sjuka barn och deras familjer ska kunna bo tillsammans nära sjukhuset. Om barnet är svårt sjukt, kan familjen bo gratis i något av dessa hus. Husen har rum och kök med badrum och andra lokaler. Sjukhusen har inte prioriterat sådana boenden utan de tar i första hand om de sjuka själva.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser och källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Linköping får landets fjärde Ronald McDonalds Hus” (på svenska). Östgöta Correspondenten. 2008-04-03. http://archive.corren.se/archive/2008/4/3/jnpswoo3nwe05tb.xml. Läst 2008-05-22. 
  2. ^ http://ronaldmcdonaldhus.se/uppsala/barncancerfonden/
  3. ^ Ewa Nyrinder (2005-10-15). ”V kritiserar hantering av anhörighus vid US” (på svenska). Östgöta Correspondenten. http://archive.corren.se/archive/2005/10/15/ie1zvln2hd6d30p.xml. Läst 2008-05-22.