Roxann Dawson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Roxann Dawson.

Roxann Dawson, född Cabalero den 11 september 1958 i Los Angeles i Kalifornien, under några år gift som Roxann Briggs, är en amerikansk skådespelerska och regissör, som började sin karriär som dansare på teaterscenen. Hon är kanske mest känd som B'Elanna Torres i 172 avsnitt av science fiction-serien Star Trek Voyager som spelades in 1995–2001, men har medverkat i en rad TV-serier och långfilmer. I samband med produktionen av Star Trek Voyager började hon även att regissera; främst serier inom science fiction, fantasy och kriminalgenren.

Efter att ha tagit en examen med teater som huvudämne vid University of California i Berkeley fick hon sin första stora teater- och dansroll som "Diana Morales" i Broadwayproduktionen A Chorus Line, och fick även en roll i filmen med samma namn 1985. Under sin skådespelarkarriär har hon medverkat i en mängd uppsättningar, som The Early Girl, The Tempest, Tropicana[förtydliga] och Daughters för att nämna några.

Innan hon fick en av huvudrollerna i långköraren Star Trek Voyager medverkade hon i enstaka avsnitt av populära TV-serier som Baywatch, Matlock, Jake and the Fatman, The Untouchables, Nightingales, Any Day Now, The Fortunate Pilgrim och i en rad långfilmer främst gjorda för TV. Den senaste TV-serien hon haft en roll i är Spårlöst försvunnen och hennes senaste film är Jesus the Driver (2004). Under de senaste åren har hon allt mer inriktat sig på en karriär som regissör av framgångsrika TV-serier. Hon har regisserat avsnitt av bl.a. Star Trek Voyager, Any Day Now, Star Trek Enterprise, Förhäxad, Lost, Jordan, rättsläkare, Cold Case och Heroes. Som producent har hon framför allt inriktat sig på serien "Jordan, rättsläkare", och till viss del på "Cold Case". Hon är dessutom en av manusförfattarna till trilogin Tenbrea.

Roxann Dawson bor i Los Angeles tillsammans med sin make Eric Dawson och deras barn.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Som skådespelerska

Som regissör

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]