Russell Square

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Underground Russell Square
Russell Square station.jpg
Stationsinformation
Stad London, Storbritannien Storbritannien
Invigd 1906
Kapacitet
Antal plattformar 2 st
Förbindelser
Linje Piccadilly line
Föregående station Piccadilly line: Holborn
Efterföljande station Piccadilly line: King's Cross St. Pancras

Russell Square (engelska för Russells torg) är en stor park i stadsdelen Bloomsbury i centrala London. Runt parken ligger en hel del utbildnings- och forskningsinstitutioner av stor vikt både i det egna landet och internationellt. Till dessa hör University of London, vars huvudbyggnad Senate House ligger omedelbart väster om parken, School of Oriental and African Studies, SOAS, i nordväst, Institute of Education och Japan Foundation i norr. Väster om parken ligger British Museum, ett av Storbritanniens mest besökta museer; öster om den hotellet Russell Hotel. Söder om parken ligger det åren 2006–08 restaurerade Victoria House, vilket tidigare var påtänkt som ny huvudbyggnad för Londons stadsstyrelse och borgmästare (projektet misslyckades; en ny byggnad uppfördes istället för stadsstyrelsen i östra London, på en tomt tvärs över floden Themsen från det historiska befästningsverket Towern).

Terroristattackerna den 7 Juli 2005[redigera | redigera wikitext]

Tunnelbanestationen Russell Square i samband med terrorattentaten den 7 juli 2005 i London. Bilden är tagen stående vid torget, i riktning österut. På höger sida Hotell Russells norra fasad. Längre ner längs gatan ses den karakteristiska röda och blå, runda tunnelbanestationsskylten. Stationsbyggnadens fasad är i mörk, röd, glaserad keramik och lägre än de övriga byggnaderna.

Vid terroristattackerna i London den 7 juli 2005 exploderade två av de sammanlagt fyra sprängladdningarna på platser runt eller i närheten av Russell Square. Den första bomben exploderade på ett tunnelbanetåg när tåget körde mellan stationerna Russell Square och Euston Square. Tunnelbanetunnlarna här invigdes 1906; de är mycket trånga och generellt sett i mindre gott skick. Delar av tunnlarna rasade samman i samband med att bomben exploderade. Detta ledde till att det blev mycket svårt för överlevande och sårade att hämtas upp ur underjorden. Det blev också svårt att hämta upp de döda. Eftersom attentaten skedde mitt i sommaren utsattes räddningsmanskapet som tog hand om de ruttnande döda för svåra psykiska påfrestningar. De överlevande – chockade och sårade – och de döda, togs upp ur underjorden via stationen Russell Square omedelbart bredvid parken med samma namn. De lades på marken utanför stationen för att få första hjälpen eller, om så var fallet, dödförklaras.

Det unga ekträdet markerar platsen där många blommor lades för att hedra offren i samband med attentaten i juli 2005.

Den andra bomben exploderade på en buss på gatan Woburn Place, omedelbart norr om parken. En av passagerarna hade tagit med sig den kraftiga sprängladdningen. Bussen totaldemolerades och flertalet av de ombordvarande dödades omedelbart.

Det finns ett minnesmärke över terroristattackernas offer. Ett ekträd har planterats i parken söder om kaféet. En skylt upplyser om att "denna ek markerar platsen där så många blommor lades till åminnelse av dem som blev lidande vid bombningarna i London den 7 juli 2005".

Några foton från Russell Square[redigera | redigera wikitext]