Ruta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För areamåttet se Ruta (enhet).
Typisk spelplan

Ruta, även king out eller bengtboll, är ett bollspel som spelas med fyra (eller fler) spelare. Spelplanen består av en stor kvadratiskt formad ruta, som är uppdelad i fyra mindre rutor. I mitten av planen, där de mindre rutornas inre hörn möts, finns en ring eller en mindre fyrkant som markerar det område som är fritt eller frisonen som det kallas. Rutorna är rangordnade i 1, Kung (som är det bästa man kan vara, det är även kungen som har äran att serva när någon har åkt ut och man börjar om) 2, Drottning (som blir kung om kungen slås ut) 3, Knekt (som blir drottning om kungen eller drottningen slås ut) och bonden (som blir knekt om kungen, drottningen eller knekten slås ut).

Som spelare har man till uppgift att slå ut sina motspelare genom att få bollen att studsa på en motspelares ruta och ut utanför spelplanen eller att bollen nuddar motspelaren och går utanför spelplanen. Som boll så kan man använda en fotboll, basketboll, tennisboll eller en volleyboll.

Regler[redigera | redigera wikitext]

  • Om man får för kungen får man vara två eller flera spelare.
  • Rutor och gränser: Som spelare kan man röra sig fritt på sin egen ruta och utanför spelplanen. Man får inte trampa på en motspelares ruta. Att trampa på en motspelares ruta kallas för övertramp och innebär utslagning.
  • Servning och smash: Spelaren som servar håller bollen med händerna och studsar sedan bollen på sin egen ruta eller i frizonen till en motspelares ruta eller direkt till en motspelare, som sedan spelar bollen vidare genom att antingen greppa bollen och serva till en annan spelare eller att han smashar det vill säga att han med bara att ha slagit till bollen utan att ha rört eller greppat den innan slår den till en annan spelares ruta. Bollen som servats behöver inte nudda motståndarens ruta utan det räcker med att någon motspelare rör vid bollen. Om bollen som servats inte tar någon ruta så är den som servade utslagen, samma sak gäller vid smash om den går direkt utanför planen.
  • Bollstuds och tillslag: När en spelare tar emot bollen får bollen studsa på spelarens egen ruta och spelaren får sedan serva till en annan spelare. Om bollen börjar att studsa på spelarens ruta eller om spelaren inte har rört vid bollen någon annanstans på planen så är det fritt fram att smasha så spelaren har minst en fot på sin egen ruta och inte är på någon annan spelares ruta.
  • Rullning: Om bollen kommer i rullning på spelplanen och går utanför spelområdet blir spelaren som sist tillslagit bollen utslagen, om inte någon annan spelare reflexmässigt tar bollen och på så sätt räddar spelaren som satt bollen i rullning.
  • Frizonen: Frizonen är ett område där det är fritt för bollen att studsa och för spelarna att befinna sig på så länge de har en fot på sin egen ruta.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]