STX Finland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
M/S Allure of the Seas och M/S Oasis of the Seas under byggnad på STX Finland Cruises varv i Åbo.

STX Finland Ab, tidigare Aker Finnyards Oy, är ett finskt varvsbolag, ett av världens största. De har två varv, i Raumo och Åbo, och äger hälften av Arctech Helsinki Shipyard som driver varvet i Helsingfors. De tre varven drevs av Wärtsilä fram till 1989. STX Finland ingår i norska, koreanskägda STX Europe-koncernen.

Varvet i Åbo har byggt världens största kryssningsfartyg, M/S Oasis of the Seas och M/S Allure of the Seas medan varvet i Helsingfors under Wärtsilä-tiden byggde en stor del av världens isbrytare. På varvet byggdes också andra typer av fartyg, till exempel GTS Finnjet, världens första gasturbindrivna passagerarfartyg.

I december 2012 har man ett fartyg nästan klart (Viking Line, leverans i januari 2013) och två fartyg beställda (TUI Cruises, leverans 2014 och 2015). Dessutom förhandlade man med staten om ett lån för att kunna bygga ett systerfartyg till Oasis of the Seas. Det sistnämnda byggs istället på STX varv i Frankrike.

Vintern och våren 2013 blev det uppenbart att STX-koncernen hade stora ekonomiska problem. Åbovarvets underleverantörer strävar efter att bilda ett konsortium med finska staten som delägare, som kunde köpa varvet eller varven. I maj bekräftades det att varven är till salu. Fartygsbyggena anses dock inte hotade.[1][2]

Fartyg i orderboken[redigera | redigera wikitext]

TUI Cruises[3][4]

  • Nybygge 1383 TUI Cruise ship
  • Nybygge 1384 TUI Cruise ship

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jan-Ole Edberg: Det blir svårt att hitta en köpare till varven, Underleverantörerna i Åbo tänker förhandla med koreanerna, Dan Lolax: Hellre krasst än episkt (ledare). Åbo Underättelser den 4 maj 2013.
  2. ^ Pekka Hakanen: Turun telakka etsii omistajaa. Turun Sanomat 3 maj 2013.
  3. ^ TUI Cruises tilasi toisen aluksen Turusta
  4. ^ Orderbok