Saeed Jalili

Från Wikipedia
Saeed Jalili

Saeed Jalili (persiska: سعید جلیلی) född 6 september 1965 i Mashhad, Iran, är en iransk politiker, islamist och diplomat som i egenskap av sekreterare i Irans nationella säkerhetsråd, är Irans högste förhandlare i den omstridda frågan om Irans kärnenergiprogram och deras eventuella kärnvapenprogram.[1] Jalili var tidigare biträdande utrikesminister för europeiska och amerikanska frågor. Jalili var kandidat i presidentvalet 2013.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jalili har en doktorsexamen i statsvetenskap från Imam Sadeq universitetet, doktorsavhandlingen hade titeln "Profeten Muhammeds utrikespolitik".[2] Efter examen tjänstgjorde han i Iran–Irak-kriget som Basij-volontär.[2][3] Under striderna skadades han allvarligt och förlorade den nedre delen av högra benet.[1][4]

Efter kriget började Jalili arbeta som universitetslektor vid sitt alma mater. 1989 började han arbeta vid utrikesministeriet.[3] År 2001 utsågs han till chef för den politiska planeringen i ministeriet av Irans högste ledare ayatollah Ali Khamenei.[3] Efter valet av Mahmoud Ahmadinejad till president i augusti 2005 var Jalili utnämnd till biträdande utrikesminister för europeiska och amerikanska frågor.

Jalili har varit en medlem av högsta nationella säkerhetsrådet sedan 2002. I oktober 2007 ersatte han Ali Larijani som sekreterare i rådet och blev ansvarig för internationella förhandlingar om Irans kärnenergiprogram och mötte ofta EU:s förhandlare Javier Solana och Catherine Ashton.

Presidentvalet 2013[redigera | redigera wikitext]

Jalili har öppet stöd från Irans styrande etablissemang, en koalition av konservativa ayatollor och revolutionsgardets befälhavare, kända som traditionalister. Medlemmar av Basij-milisen hjälper till att organisera hans kampanj. Han beskrivs som den mest hårdföra av de åtta kandidater som Väktarrådet godkänt och visar ovilja att kompromissa med väst över frågor som Irans kärnenergiprogram och engagemang i Syrien.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Biography for Saeed Jalili Arkiverad 2 april 2013 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ [a b] Saeed Jalili Arkiverad 10 juni 2013 hämtat från the Wayback Machine.PressTV
  3. ^ [a b c] Vatanka, Alex (21 september 2012). ”Khamenei and Iran's 2013 elections”. Middle East Institute. http://www.mei.edu/content/khamenei-and-irans-2013-elections. Läst 18 februari 2013. 
  4. ^ Anti-West Hard-Liner Gains in Iranian Race Thomas Erdbrink, New York Times, May 28, 2013
  5. ^ [1] Anti-West Hard-Liner Gains in Iranian Race