Saltglasyr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Saltglacerade kärl

Saltglasyr är en form av keramisk glasyr där koksalt används under glaceringsprocessen och som ger ett hårt och genomskinligt överdrag till stengods.[1][2]

Saltglasyr appliceras på föremål av eldfast lera genom att koksalt kastas in i ugnen under bränningen, när ugnen nått rätt temperatur. Föremålen upphettas som i en skröjbränning. Det förflyktigade saltet reagerar då med silikatet och aluminiumoxid på föremålens yta och bildar ett förhållandevis starkt och ogenomträngligt glasyrskikt på föremålets yta. Saltglasyr är något av det mekaninskt starkaste i glasyrväg man kan finna, men har en grov ytstruktur. Saltglasyren låter sig i långt högre grad integreras med själva lerskärven än de flesta andra glasyrer, beroende på att den bygger på en kemisk reaktion snarare än enbart på att glasyrmassan smälter.

Saltglaserade lerrör har tidigare varit vanligt använda för kloakledningar och vattenledningar. Saltglaserat stengods för hushållsändamål var förr en betydelsefull produkt från lervaruindustrin i Skåne.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Glasyr i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1908)
  2. ^ Saltglasyr i Nationalencyklopedin